:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ

Η επίσκεψη στα οινοποιεία της Σύρου και η απόλαυση γευσιγνωσίας και περιήγησης στον αμπελώνα είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τρόπος για να γνωρίσεις το νησί ακόμα καλύτερα. Μπορείς να επισκεφθείς ένα από τα οινοποιεία της Σύρου μεμονωμένα ή στο πλαίσιο κάποιας οργανωμένης ξενάγησης. Ό,τι και αν επιλέξεις να κάνεις, ετοιμάσου να γνωρίσεις τους τοπικούς παραγωγούς και να ακούσεις συναρπαστικές ιστορίες για την ιστορία της οινοποίησης και της αμπελουργίας στην περιοχή.

Στη διάρκεια μιας γευσιγνωσίας κρασιού στη Σύρο θα δοκιμάσεις ποικιλίες κρασιού που προέρχονται από τη Σύρο ή είναι κοινές και σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά, συνοδευόμενα πάντα από τυριά και άλλα τοπικά συνοδευτικά.

Με σχετικά επίπεδο ανάγλυφο και μέσο υψόμετρο μικρότερο από 400 μέτρα, η Σύρος δε μοιάζει με έναν κλασικό οινοπαραγωγικό προορισμό. Οι αμπελώνες της πάντως παράγουν εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια, ιδίως στο ξηρό και τραχύ βόρειο τμήμα, γνωστό ως Άνω Μεριά, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους παλαιότερους «αμπελώνες» της Ευρώπης. Τα αμπέλια καλλιεργούνται εδώ και αιώνες στη φαινομενικά άγονη γη της Απάνω Μεριάς (συχνά σε κυκλαδίτικα πολυεπίπεδα παρτέρια) ενώ η περιοχή είναι ο τόπος όπου παράγονται τα περισσότερα από τα σπιτικά κρασιά των ντόπιων.

Εκτός από την ανακάλυψη της οινικής κουλτούρας της Άνω Μεριάς, υπάρχουν οινοποιεία που μπορείς να επισκεφθείς και στη νότια Σύρο σε περιοχές όπως η Χρούσα, η Παρακοπή και ο Πάγος.

Τα Syros Wine Trails ειδικεύονται σε γευσιγνωσία κρασιού και περιηγήσεις σε αμπελώνες παρουσιάζοντάς σου ποικιλίες σταφυλιών που είναι εγγενείς στη Σύρο και σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά:

  • Μονεμβασιά: Με καταγωγή από την Πελοπόννησο (όπως υποδηλώνει και το όνομά της) που καλλιεργείται στη Σύρο. Η ιστορία της συνδέεται με το περίφημο κρασί Malvasia των Ενετών
  • Μανδηλαριά: Από την περιοχή του Αιγαίου και παράγει σκούρα και μεσαίου σώματος ερυθρά κρασιά
  • Σεριφιώτικο: Παρά το όνομά του, ενδημεί στη Σύρο και είναι η ποικιλία παραγωγής του μεγαλύτερου μέρους του λευκού κρασιού του νησιού
  • Φωκιανό: Ερυθρή ποικιλία σταφυλιού που συναντάται στο Βόρειο Αιγαίο, στις Κυκλάδες και σε άλλα μέρη της Ελλάδας
  • Λευκό Μοσχάτο: Λευκό σταφύλι, από τις παλαιότερες ποικιλίες στον κόσμο, παράγει εξαιρετικά επιδόρπια κρασιά
  • Ροδίτης: Μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες στην Ελλάδα, που παράγει λευκά κρασιά, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι ερυθρό σταφύλι
  • Μαυροτράγανο: Μαύρο και τραγανό, ένα ανερχόμενο αστέρι μεταξύ των κυκλαδίτικων σταφυλιών και μια ποικιλία που κινδύνευε με εξαφάνιση

Οινοποιεία που προσφέρουν γευσιγνωσία και περιηγήσεις σε αμπελώνες στη Σύρο

* Απόσταση από την Ερμούπολη