:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Συριανά Λουκούμια

Τα συριανά λουκούμια έχουν Μικρασιάτικες ρίζες, ενώ η εμφάνισή τους στο νησί έγινε κοντά στο 1832 κατά την άφιξη των προσφύγων από τη Χίο, με την πρώτη παραγωγή λουκουμιού στο νησί να γίνεται από τον Σταματελάκη. Πρόκειται για ένα γλυκό που φτιάχνεται από νερό, άμυλο και ζάχαρη μέσα από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και διατίθεται σε διάφορες γεύσεις, όπως τριαντάφυλλο, μαστίχα, περγαμόντο, ροδοζάχαρη, μανταρίνι, αμύγδαλο, φιστίκι, καρύδι και ινδική καρύδα είτε σκέτο, είτε γεμιστό. Αυτό που κάνει το Συριανό λουκούμι μοναδικό και ασύγκριτο λέγεται πως είναι το νερό και γι’ αυτό και το Συριανό λουκούμι αποτελεί το νούμερο ένα προϊόν του νησιού, καθώς, επίσης, και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του και της συριανής παράδοσης.

Χαλβαδόπιτα

Η χαλβαδόπιτα Σύρου είναι το δεύτερο κατά σειρά αγαπημένο και δημοφιλές προϊόν του νησιού. Παρασκευάζεται από τοπικά προϊόντα όπως το συριανό μέλι, καθώς και από ζάχαρη, γλυκόζη, βανίλια, ασπράδι αυγών και αμύγδαλα.

Συριανό Λουκάνικο

Τα Συριανά Λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και έχουν μια πολύ ιδιαίτερη γεύση που οφείλεται στο μάραθο, τα λουκάνικα αυτά ονομάζονται αρωματικά. Υπάρχουν όμως και τα πικάντικα λουκάνικα που είναι μια εξίσου νόστιμη παραλλαγή που τη χαρακτηρίζει η προσθήκη σκόρδου.

Λούζα

Ένας παραδοσιακός Κυκλαδίτικος χοιρινός μεζές που στη Σύρο φτιάχνεται από κόντρα φιλέτο το οποίο μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί με πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο και κανέλα και κρεμιέται για να στεγνώσει στον αέρα.

Τυρί Σαν Μιχάλη

Το Τυρί Σαν Μιχάλη είναι ένα προϊόν από το ομώνυμο χωριό Άη Μιχάλης της Σύρου και κατέχει προστατευόμενη ονομασία προέλευσης από το 1996. Αποτελεί ένα από τα ακριβότερα τυριά της εγχώριας παραγωγής και ξεχωρίζει για τη μοναδική πικάντικη γεύση του. Πρόκειται για ένα σκληρό, κίτρινο τυρί από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα που θυμίζει την ιταλική παρμεζάνα με ελαφριά αρώματα φουντουκιού και ξηρών καρπών. Προσφέρεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί ή ως συνοδευτικό σε ζυμαρικά.

Γλυκιά Γραβιέρα

Αγελαδινή γραβιέρα ντόπια παραγωγής που είναι διαθέσιμη ανά διαστήματα.

Καυτή Κοπανιστή

Μαλακό τυρί, σε κρεμώδη μορφή με έντονη πιπεράτη γεύση.

Νωπή Φρέσκια Μυζήθρα

Λευκό τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο ντόπιο γάλα και τα υπολείμματα τυρογάλακτος.

Πετρωτά

Μαλακό τυρί από ντόπιο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που πωλείται σε κεφαλάκια. Η ονομασία του πηγάζει από τη διαδικασία απομάκρυνσης του γάλακτος ασκώντας πίεση με πέτρα.

Κάπαρη

Φύεται στα απόκρημνα βράχια του νησιού, στην Απάνω Μεριά και τα πετρώδη εδάφη. Η κάπαρη της Σύρου διαθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και υφή, καθώς επηρεάζεται από την ηλιοφάνεια και την ανομβρία του νησιού, αλλά και τη θαλασσινή αύρα.

Μάραθος-Πολτός από μάραθο

Ο μάραθος βρίσκεται σε αφθονία στο νησί της Σύρου και γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε πολλές σπεσιαλιτέ της συριανής κουζίνας είτε στη μορφή φύλλων και σπόρων, είτε στη μορφή πολτού. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται κυρίως για τα λουκάνικα, ενώ τα φύλλα για τη μαραθόπιτα.

Λιαστή Ντομάτα

Συριανές ντομάτες που έχουν μαραθεί κάτω από τον Αιγαιοπελαγίτικο ήλιο και διατηρούνται σε βάζα με αλάτι.

Παστελαριές

Αποξηραμένα σύκα με καρύδι που αποτελούν ιδανική επιλογή για να δώσουν ενέργεια αντικαθιστώντας ανάλογες μπάρες δημητριακών.

Θυμαρίσιο Μέλι

Το συριανό θυμαρίσιο μέλι είναι ένα μέλι αγνό και ακατέργαστο χωρίς συντηρητικά με ιδιαίτερη υφή και άρωμα γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε διάφορα παραδοσιακά γλυκίσματα.

Τσακιστές Ελιές

Οι τσακιστές ελιές Σύρου είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που συντηρείται σε μάραθο και άλμη.