:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΕΘΙΜΑ & ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Γιορτές που δίνουν χρώμα στις διακοπές σου

Τα έθιμα και οι παραδόσεις της Σύρου δίνουν χρώμα και χαρά σε όσους έχουν την τύχη να τα ζήσουν. Γιορτάζοντας τις θρησκευτικές γιορτές και την αλλαγή των εποχών, θα γνωρίσεις καλύτερα την ταυτότητα και την ποικιλομορφία ενός νησιού που παραμένει πιστό στις ρίζες του. Οι εκδηλώσεις στην Ερμούπολη, την Άνω Σύρο και τα χωριά αναμένονται με ανυπομονησία τόσο από τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες για τη ζωντάνια, το κέφι και τα τοπικά εδέσματα.

Αγαπημένα έθιμα και παραδόσεις στη Σύρο

Το καρναβάλι της Σύρου

Η περίοδος του καρναβαλιού στη Σύρο είναι μέρος της προετοιμασίας για το Πάσχα, με μεταμφιέσεις και παρελάσεις στους δρόμους. Όπως πάντα, η Σύρος γιορτάζει το καρναβάλι με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις, αλλά το αποκορύφωμα είναι η διήμερη παρέλαση καρναβαλικών αρμάτων στην Άνω Σύρο και την Ερμούπολη με μουσική και άφθονο χορό. Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής.

Άλλες καρναβαλικές παραδόσεις στη Σύρο περιλαμβάνουν τα Ζεϊμπέκια στην Άνω Σύρο (περιλαμβάνουν την αναπαράσταση της απαγωγής μιας νύφης ως μέρος μιας σάτιρας κατά των Οθωμανών που έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία μετά το 1821) και το κυνήγι του λουκουμιού στην Ερμούπολη (όπου οι συμμετέχοντες αναζητούν ένα κρυμμένο λουκούμι, το παραδοσιακό γλυκό της Σύρου).

Κούλουμα

Μια άλλη παράδοση της Καθαρά Δευτέρας λαμβάνει χώρα στον Γαλησσά, στα δυτικά της Σύρου και δεν είναι άλλη από τα λεγόμενα κούλουμα. Και παρόλο που το έθιμο αυτό γιορτάζεται πανελλαδικά, ο Γαλησσάς έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να το γιορτάζει, διοργανώνοντας διαγωνισμό για το πέταγμα του χαρταετού. Εννοείται πως ακολουθεί παραδοσιακός χορός, τραγούδι και σαρακοστιανά εδέσματα.

Πάσχα

Τα πάντα σχετικά με την πασχαλινή παράδοση στη Σύρο είναι ξεχωριστά. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα των ορθόδοξων και καθολικών ακολουθιών κάνει τους εορτασμούς μοναδικούς και το να περάσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Σύρο είναι πραγματικά μια εμπειρία ζωής.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού και άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων μοσχοβολούν στις γειτονιές της Σύρου. Τη Μεγάλη Τρίτη, μια χορωδία τραγουδά όμορφους ύμνους στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Βαπόρια της Ερμούπολης. Την Μεγάλη Τετάρτη, μπορείς να περιπλανηθείς στους δρόμους και να δεις τον πολύχρωμο στολισμό των εκκλησιών. Την Μεγάλη Πέμπτη, οι Ορθόδοξες εκκλησίες στολίζουν με λουλούδια τον Επιτάφιο και τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι τόσο των Ορθόδοξων όσο και των Καθολικών εκκλησιών βγαίνουν στους δρόμους και συναντιούνται στην πλατεία Μιαούλη. Το Μεγάλο Σάββατο, οι εκκλησιαζόμενοι χτυπούν δυνατά τα στασίδια τους κατά τη διάρκεια της πρώτης αναστάσιμης λειτουργίας και τα μεσάνυχτα γιορτάζουν με κατάνυξη την Ανάσταση του Χριστού. Την Κυριακή του Πάσχα, όλοι συγκεντρώνονται για το πατροπαράδοτο αρνί στη σούβλα και το τσούγκρισμα των αβγών.

Κλήδονας

Η γιορτή του Αγίου Ιωάννη στις 24 Ιουνίου γιορτάζεται με το έθιμο του Κλήδονα, όπου οι ντόπιοι φτιάχνουν μια φωτιά πάνω από την οποία πηδούν. Αυτή η παράδοση της Σύρου έχει τις ρίζες της σε ένα αρχαίο τελετουργικό που γινόταν για να οριστεί ο μελλοντικός σύζυγος των ανύπαντρων κοριτσιών, ενώ γιορτάζεται στη Χρούσα και σε άλλα χωριά της Σύρου. Οι φωτιές χρησιμοποιούνται επίσης για να καούν τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς σε ένα συμβολικό έθιμο.

Φωταρίδες

Το Δεκαπενταύγουστο το χωριό Κίνι φωτίζεται με «φωταρίδες». Οι εξωτερικοί χώροι των σπιτιών στολίζονται με φωτισμένα φανάρια, φτιαγμένα από κονσερβοκούτια και τα παιδιά αναλαμβάνουν να διακοσμήσουν με τον ίδιο τρόπο την παραλία και τις βεράντες. Οι κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες γιορτάζουν στη συνέχεια με ζωντανή μουσική και χορό μέχρι αργά τη νύχτα.

Χοιροσφάγια

Μια άλλη μακρά παράδοση στη Σύρο είναι η προετοιμασία φαγητών με χοιρινό πριν από τα Χριστούγεννα. Το έθιμο έχει ως φιλοσοφία να αξιοποιηθεί όλο το κρέας. Έτσι, τα χοιροσφάγια περιλαμβάνουν τη σφαγή ενός χοίρου και την παρασκευή λουκάνικων, λούζας (παστό χοιρινό μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί με μαύρο πιπέρι και άλλα μπαχαρικά σερβιρισμένο σε λεπτές φέτες), γλίνας (είδος λαρδιού) και πηχτής (χοιρινό ζελέ), τα οποία αποθηκεύονται καταναλώνονται το χειμώνα. Οι γιορτές των χοροσφαγίων συνοδεύονται από χορό, τραγούδι και άφθονο τοπικό κρασί.