:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΜΟΥΣΕΙΑ

Τα μουσεία της Σύρου αποτελούν ένα χρονολόγιο της συναρπαστικής ιστορίας του νησιού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου στην Ερμούπολη είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα και μαζί με την Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, σε ταξιδεύει πίσω στην Πρωτοκυκλαδική Περίοδο. Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται αντικείμενα που χρονολογούνται από το 2200-2700 π.Χ., τα οποία αποκαλύφθηκαν στους προϊστορικούς οικισμούς Καστρί και Χαλανδριανή στην περιοχή της Απάνω Μεριάς, στη βόρεια Σύρο.

Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Ερμούπολης η θρησκευτική κληρονομιά της Σύρου αποκαλύπτεται μέσα από κειμήλια του 18ου και 19ου αιώνα. Το Βιομηχανικό Μουσείο και το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας στην Ερμούπολη, αλλά και η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στην Άνω Σύρο σε ταξιδεύουν πίσω στην εμπορική ακμή της Σύρου τον 19ο αιώνα, όταν το νησί αποτελούσε βιομηχανικό και καλλιτεχνικό κέντρο, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Άλλα μουσεία στη Σύρο επικεντρώνονται στις προσωπικότητες του νησιού του 20ου αιώνα. Ο διάσημος τραγουδιστής και συνθέτης του ρεμπέτικου Μάρκος Βαμβακάρης γεννήθηκε στην Άνω Σύρο, όπου υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του. Ομοίως, το Ινστιτούτο Κυβέλη (ιδρύθηκε για τη διατήρηση και την έρευνα της κληρονομιάς του ελληνικού και ευρωπαϊκού θεάτρου του 20ου αιώνα), έχει την έδρα του στη Σύρο, καθώς εδώ – στο θέατρο Απόλλων – εμφανίστηκε για πρώτη φορά η θρυλική Ελληνίδα ηθοποιός.

ΜΟΥΣΕΙΑ