:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Η Σύρος συγκαταλέγεται ήδη ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις των μαθητών, για τις σχολικές τους εκδρομές, γεγονός που το καταδεικνύει ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των μαθητών που επισκέπτονται τη Σύρο, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να συμπεριλάβουν τη Σύρο στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών εκδρομών των σχολείων τους.

Το νησί της Σύρου διαθέτει μεγάλο αριθμό πολύ σημαντικών μουσείων, εκθέσεων και συλλογών, αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα πανελλήνιας εμβέλειας: Αρχαιολογικό Μουσείο, Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, Βιομηχανικό Μουσείο, Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, Έκθεση «Μάρκου Βαμβακάρη», Συλλογή «Μάνου Ελευθερίου», Εκκλησιαστικό Μουσείο, Ιστορικό Αρχείο, Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Επίσης, επισκέψιμοι χώροι που αντιπροσωπεύουν την ιστορία, τον πολιτισμό και την ξακουστή αρχιτεκτονική του νησιού είναι το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Θέατρο «Απόλλων» μικρογραφία της σκάλας του Μιλάνου, η Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Ερμούπολης μία πραγματική κιβωτός γνώσης, στην οποία μάλιστα σε τακτά διαστήματα διοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις, που αφορούν κυρίως  σε παιδιά και εφήβους, οι αρχαιολογικοί χώροι στο «Καστρί» και στη «Χαλανδριανή» όπου εντοπίστηκε οικισμός και νεκροταφείο της Πρωτοκυκλαδικής Εποχής, όπως επίσης και το «Σπήλαιο του Φερεκύδη», του Συριανού φιλοσόφου του 6ου αι. π.Χ.

Στο Μαυσωλείο του Αγίου Γεωργίου μπορούν οι μαθητές να θαυμάσουν από κοντά ταφικά μνημεία που υπογράφουν σημαντικοί καλλιτέχνες και γλύπτες, όπως ο Φυτάλης, ο Βιτάλης και ο Σπανός, ενώ στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου φυλάσσεται ο ομώνυμος πίνακας, αυθεντικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

Η περιήγησή στο ιστορικό κέντρο  και στις συνοικίες της Ερμούπολης δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με το αστικό περιβάλλον του 19ου αιώνα και τη Νεοκλασική αρχιτεκτονική, ενώ επιβεβλημένη θεωρείται η επίσκεψη στην Άνω Σύρο όπου θα θαυμάσετε την μοναδική αρχοντιά της Ερμούπολης από ψηλά, θα περιηγηθείτε μέσα από τα στενά σοκάκια ενός μεσαιωνικού οικισμού που θυμίζει αμιγώς κυκλαδίτικο τοπίο και σίγουρα θα συναντήσετε την Φραγκοσυριανή του Μάρκου Βαμβακάρη, θα γευθείτε τις μοναδικές συριανές γεύσεις και θα απολαύσετε μοναδικές ρεμπέτικες βραδιές. Η Καθολική Επισκοπή του Αγίου Γεωργίου, η Μονή των Καπουτσίνων και η Μονή των Ιησουιτών, θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να έρθουν σε επαφή με το καθολικό στοιχείο του νησιού.

Οι μαθητές θα μπορούσαν, επίσης, να επισκεφθούν τοπικές βιοτεχνίες και εργαστήρια για να δουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής των περίφημων συριανών λουκουμιών, της φημισμένης συριανής Χαλβαδόπιτας, του μοναδικού τοπικού τυριού «Σαν Μιχάλη», αλλά και την κατασκευή παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στον Ταρσανά της Σύρου.

Ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα της Σύρου είναι το ενυδρείο στο Κίνι. Οι μαθητές θα ενημερωθούν για το θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου πελάγους και θα δουν από κοντά τους σημαντικότερους εκπροσώπους της χλωρίδας και της πανίδας του, ενώ παράλληλα και στον ίδιο χώρο θα έχουν και τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα του Μουσείου Παραδοσιακών Σκαφών, των Αλιευτικών Εργαλείων και των Θαλάσσιων Οργανισμών.

Σημαντικοί σταθμοί στο πρόγραμμα μιας μαθητικής εκπαιδευτικής εκδρομής στη Σύρο σίγουρα αποτελούν η επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων), όπως επίσης και στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, όπου μπορεί να γίνει μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος σπουδών και μια γνωριμία με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και η επίσκεψη στο Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου όπου οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις παραδόσεις της Σύρου μέσα από μια μεγάλη ποικιλία  παραδοσιακών οργάνων και ενδυμασιών.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι περισσότεροι χώροι και τα μουσεία είναι επισκέψιμοι και προσβάσιμοι με τα πόδια καθ‘ όλη τη διάρκεια του χρόνου και με δωρεάν είσοδο για μαθητές και συνοδούς, ενώ οι υπόλοιποι απέχουν λίγα μόλις χιλιόμετρα με το πούλμαν.

Ο Δήμος Σύρου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου παρέχει τη δυνατότητα  πληροφόρησης και ενημέρωσης των μαθητών πάνω στα θέματα της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, ενώ παρέχει τη δυνατότητα  διοργάνωσης γιορτής υποδοχής στο Δημαρχιακό Μέγαρο με τη συμμετοχή τοπικών παραδοσιακών μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων.

Η Σύρος είναι πολύ περισσότερα από ένα νησί. Είναι ένας προορισμός που διακρίνεται για την ποιότητα των υπηρεσιών του και που σε ξαφνιάζει ευχάριστα σε κάθε βήμα σου όποια εποχή και αν τον επισκεφθείς, υπενθυμίζοντάς σου διαρκώς και με έμφαση τη μοναδικότητα της επιλογής σου.