:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

Το παρελθόν της Σύρου, την περίοδο λειτουργίας του μεγαλύτερου ορφανοτροφείου της Μεσογείου «Near East Relief» αναβιώνει στο σημερινό Στρατόπεδο ‘’Λοχαγού Ζαφείρη Απόστολου’’.

Η έκθεση ιστορικής μνήμης παρουσιάζει χρονολογικά και θεματικά την εξέλιξη του χώρου από την εποχή που ήταν το μεγαλύτερο ορφανοτροφείο της Μεσογείου, σε Αναμορφωτήριο μέχρι και τη χρησιμοποίησή του ως Στρατόπεδο από το 1934 έως σήμερα. Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το ΤΕΘ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ και λειτουργεί από το 2014.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και προσωπικά αντικείμενα από το ορφανοτροφείο, τα οποία βρέθηκαν μέσα στα ξύλινα πατώματα, όπως παιχνίδια, αυτοσχέδια πούλια, παιδικά καπέλα και πολλά τμήματα από ρούχα.

Όπως τονίζεται σε επιστολή του πρώτου διευθυντή του ορφανοτροφείου George White, την οποία συναντάμε στην είσοδο της έκθεσης, «17.000 παιδιά περίπου μισά Ελληνόπουλα και μισά Αρμένιοι μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 1922.Το ζήτημα της στέγασης ήταν δύσκολο, γιατί κάθε γωνία της Ελλάδας ήταν γεμάτη με εκατοντάδες-χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν συρρεύσει από τα Μικρασιατικά παράλια. Τα τελικά κτίρια στέγασαν 1.500 κορίτσια και 1.000 αγόρια, πολλά από τα οποία βοήθησαν στην οικοδόμηση των κτιρίων».

Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, ευρήματα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της περιόδου, κατά την οποία τα κτίρια λειτούργησαν ως Στρατιωτικές Σχολές.