:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η Σύρος είναι έτοιμη να ξεχωρίσει και πάλι! Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης  έχει εξασφαλίσει ένα πλούσιο και ποιοτικό πολιτιστικό πρόγραμμα το ΣΥΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2018, το οποίο σας υπόσχεται μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις για παιδιά θα σας ταξιδέψουν στον κόσμο τη τέχνης, του πολιτισμού και των γραμμάτων. Από την Άνω Σύρο του Ρεμπέτικου ως το Ιστορικό Θέατρο Απόλλων στη νεοκλασική Ερμούπολη και τα γραφικά χωριά του νησιού, ζει κανείς μια αξέχαστη πολυπολιτισμική εμπειρία.

Ξεχωριστή θέση έχουν τα Φεστιβάλ που διεξάγονται στο νησί!

7o Φεστιβάλ Χορωδιών Ερμούπολης 2018 – 2/6/2018-3/6/2018 / www.facebook.com/groups/117153118316400

Το Φεστιβάλ Χορωδιών Ερμούπολης αποτελεί μία σπουδαία πρωτοβουλία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, με τη συμμετοχή Χορωδιών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

4o Διεθνές Φεστιβάλ Αργεντίνικου Tango 2018 – 22/6/2018-25/6/2018 / Syrostangofestival.com

Ένα μαγευτικό φεστιβάλ, γεμάτο πάθος, πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Σύρο, υπό την επίβλεψη και ψυχή της διοργάνωσης, τη Χριστίνα Σαριόγλου. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τάνγκο σκοπεύει να έχει διεθνή διάσταση, με συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών του είδους από Αργεντινή, Ευρώπη και Ελλάδα, στοχεύοντας σε ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση ξένων και εγχώριων τουριστών. Θα περιλαμβάνει σεμινάρια για όλα τα επίπεδα ενδιαφερομένων, χορευτικές βραδιές και παραστάσεις που θα μας καθηλώσουν.

6o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού “DanceFest 2018” –  7/7/2018-21/7/2018 /  dancefest.akropoditi.gr

Το Κέντρο Χορού Ακροποδητί, μετά την ίδρυσή του θεσμού «Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest», με το όραμα της Αγγελικής Σιγούρου, οργανώνει το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, με πολύπλευρες δράσεις ,όπως εργαστήρια σύγχρονου χορού, χορογραφίας, κλασικού μπαλέτου, αυτοσχεδιασμού τεχνικής clown, αρχιτεκτονικής χορού, τεχνικής Alexander, Body music, Θεάτρου, Flamenco και Yoga, εργαστήριο δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητική αναπηρία, εργαστήριο σύγχρονου δημιουργικού χορού για γονείς και παιδιά. Επίσης, περιλαμβάνει παραστάσεις χορού και θεάτρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και παράλληλες δράσεις σε δημόσιους χώρους. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2016 το Χοροθέατρο Ακροποδητί βραβεύτηκε από τα βραβεία Κάρολος Κουν για την παράσταση MEDUSA και για το συνολικό της έργο στη Σύρο.

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου – 15/7/2018-29/7/2018 /  www.festivaloftheaegean.com

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου, το οποίο λαμβάνει χώρα ετησίως στο νησί της Σύρου υποδέχεται θεσπέσιες μελωδίες και εξαιρετικές παραστάσεις οπερατικού ρεπερτορίου, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Ιδρύθηκε το 2005 από την αγάπη, τόσο για την Σύρο όσο για το εμβληματικό Θέατρο Απόλλων, του Ελληνοαμερικανού μαέστρου και διευθυντή Peter Tiboris. Μπαίνοντας στην 14η σαιζόν του, το φεστιβάλ, με καλλιτεχνική διευθύντρια την Eilana Lappalainen, έχει καταφέρει να προσελκύει παγκοσμίου βεληνεκούς καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες και έχει γίνει ένας θερινός προορισμός για φιλότεχνους από την Ευρώπη και άλλα μέρη, ρίχνοντας άγκυρα στην Πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

6o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (SIFF) – 17/7/2018-22/7/2018 / www.syrosfilmfestival.org

Το SIFF ιδρύθηκε το 2013 από τον εμπνευστή του θεσμού Jacob Moe, σε συνεργασία με την Κασσάνδρα Σελεστίν. Μια ετήσια συνάντηση ελληνικών και διεθνών ανεξάρτητων ταινιών με μεγάλες κινηματογραφικές ενότητες, διαγωνιστικά τμήματα, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αφιερώματα και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα σε αναδιαμορφωμένους και παραδοσιακούς χώρους του νησιού. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχει εξασφαλίσει σπουδαίες συνεργασίες, όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Μια ασυνήθιστη εμπειρία με σπουδαίους σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που απευθύνεται σε όλες μας τις αισθήσεις ταυτόχρονα!

25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας – 23/7/2018-27/7/2018  / www.quitarfestival.gr

Δημιουργική συνεύρεση μουσικών καθηγητών και σπουδαστών στο Φεστιβάλ Κιθάρας της Σύρου. Κορυφαίοι μουσικοί και παιδαγωγοί, πλούσιο πρόγραμμα με βραδινές συναυλίες, θέσπιση μίνι συναυλιών με τίτλο «Μουσικά λουκουμάκια», Διεθνής διαγωνισμός «15οι Κιθαριστικοί Αγώνες», Master Class, Σεμινάρια για αρχάριους σπουδαστές, κιθαριστική ορχήστρα από συμμετέχοντες μουσικούς. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο Άγγελος Νικολόπουλος, ο οποίος με τη συνέπειά του έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα από τα παλαιότερα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται με απόλυτη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια στο νησί.

5ο Eye’s Walk Digital Festival – 27/7/2018-29/7/2018 /  www.facebook.com/eyeswalk

Το φεστιβάλ συνδέει τη μοναδική αρχιτεκτονική κληρονομιά της Σύρου με τη σύγχρονη τέχνη video installation art. Η Φιλία Μηλιδάκη και η ομάδα της έχει δημιουργήσει ένα Φεστιβάλ με παγκόσμια πρωτοτυπία. Διεθνείς καλλιτέχνες δημιουργούν video installation art στα νεοκλασικά κτίρια της Ερμούπολης. Το φεστιβάλ είναι το μοναδικό art festival σε δημόσιο χώρο στην Ελλάδα. Ο καμβάς τους τα κτίρια της πόλης, όπου οι τέχνες του video installation, art & performing art συναντιούνται. Φέτος, η παραγωγή εντάσσεται στον εορτασμό της Χρονιάς Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και στόχο έχει να δείξει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα του πολιτισμού της Σύρου σε σύνδεση με χώρες που τις βρέχει η θάλασσα, όπως τη Μάλτα την Ιταλία, και γενικότερα όλη την Ευρώπη.

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων – 12/8/2018-18/8/2018 / www.festivalcyclades.com

Yψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου συναυλίες με ορχήστρες από το εξωτερικό. Μαέστροι και σολίστ μουσικής δωματίου και μεγάλοι ερμηνευτές. Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό με διεθνή εμβέλεια, ταξιδεύει στον χρόνο, θυμάται όλους τους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης που τον έχουν τιμήσει, όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Nobuko Imai, Michaela Martin, Frans Helmerson, Radovan Vlatkovic, Γιάννης Βακαρέλης, Κώστας Κοτσιώλης, Michel Lethiec κ.ά., παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό στο Ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Ο σημαντικός Έλληνας βιολονίστας, πρώτος κορυφαίος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιάννος Μαργαζιώτης, υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του.

2o Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» –  20/8/2018-26/8/2018 /  https://www.facebook.com/anofestival/

Το Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» διοργανώνεται από την Καθολική Επισκοπή Σύρου, στοχεύοντας στο να προσφέρει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο, το οποίο αποτελεί το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία στην Ελλάδα,

(έτος κατασκευής 1888 από τον διάσημο Zeno Fedeli)

Πραγματοποιείται σε ένα εκπληκτικό σημείο στην κορυφή του νησιού με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, δημιουργώντας ένα σημαντικό πόλο έλξης στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

7o Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν – 20/8/18 –25/8/18 / www.syrosaccordionfestival.com

Κάθε καλοκαίρι, ακορντεονίστες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό δίνουν ραντεβού στη Σύρο και μοιράζονται το πάθος τους για την μουσική. Από το 2012 το φεστιβάλ αποτελεί εθελοντική προσπάθεια ακορντεονιστών και φίλων του ακορντεόν. Οι εκπρόσωποι της διοργάνωσης ‘’Ούριος Άνεμος’’ Κριστέλ Λούκιτς και Κάντια Πρίντεζη με κινητήριος δύναμη την αγάπη τους για το ακορντεόν έχουν στόχο την ανάδειξή του σε όλες του τις διαστάσεις. Για 7η χρονιά στη Σύρο, το φεστιβάλ περιλαμβάνει εξαιρετικές μουσικές παραστάσεις ακορντεόν και την πρωτοπορία της μοναδικής διοργάνωσης γι’ αυτό το μουσικό όργανο σε όλη τη χώρα. Γνωστοί καλλιτέχνες, σεμινάρια, εκθέσεις ακορντεόν, εργαστήρια για παιδιά, συναυλίες και χορευτικές γιορτές.

3Ο   Διεθνές Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ‘’Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη’’- 29/8/2018- 2/09/2018 / www.facebook.com/rembetikofestival

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με την Εταιρία Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, και καθιερώθηκε ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου. Η σχέση της Σύρου με την αστική λαϊκή μουσική, η οποία επικρατεί ως αναπόσπαστο χαρακτηριστικό πολιτιστικό στοιχείο από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αι. στα μουσικά δρώμενα του νησιού μας και ο σεβασμός και η αναγνώριση στο έργο του μεγάλου Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έχει καταστήσει τη ρεμπέτικη μουσική και το νησί γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη δημιουργία του Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Για φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, εκθέσεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις για παιδιά, προκειμένου να προβληθεί η συμβολή του Συριανού Μάρκου Βαμβακάρη και της γενέτειράς του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

2o Stray Art Festival21/9/2018-23/9/2018 / https://www.facebook.com/strayartfestival/

Το Stray Art Festival συνδυάζει τις διαφορετικές μορφές έκφρασης του δημόσιου χώρου στο αστικό περιβάλλον. Αγαπημένοι καλλιτέχνες της Τέχνης του Δρόμου και του Graffiti, πλαισιωμένοι από δεκάδες μουσικούς, ηθοποιούς και performers γιορτάζουν την κουλτούρα του δρόμου με κεντρικό άξονα τις τοιχογραφίες. Ένα φεστιβάλ, που περιλαμβάνει παράλληλες εκδηλώσεις μουσικής, χορού, θεάτρου και αθλητικών δρώμενων. Το φεστιβάλ αποτελεί μια πρωτοβουλία των Φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την οποία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η κοινωνία της Σύρου.

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων & Αγορά AnimaSyros 26/9/2018-30/9/2018 / www.animasyros.gr

Το Animasyros κατάφερε να γίνει ένα από τα 20 σημαντικότερα φεστιβάλ κινούμενων σχεδίων στον κόσμο. Ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Βασίλης Καραμιτσάνης, από την αγάπη του για την Σύρο, έχει δημιουργήσει ένα διεθνές φεστιβάλ που ξεχωρίζει. Περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα, ειδικές προβολές στην Ποσειδωνία και στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, παρουσιάσεις ταινιών, αφιερώματα, μυστικές προβολές, σημαντικούς διεθνείς προσκεκλημένους, εκπαιδευτικά εργαστήρια για άτομα με αναπηρία και την Αγορά, μια ετήσια επαγγελματική συνάντηση των κορυφαίων επαγγελματιών του παγκόσμιου animation στην Ερμούπολη. Φιλοξενεί εκατοντάδες animated χαρακτήρες και ακόμα περισσότερους φίλους του animation από ολόκληρο τον κόσμο, με σπουδαίες συνεργασίες όπως αυτές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου – 5/10/2018-7/10/18 / www.syrosjazzfestival.gr

Το Syros Jazz Festival δημιουργήθηκε από την αγάπη των Συριανών Βαγγέλη Αραγιάννη και Γιάννη Ρούσσου για την Jazz μουσική. Ξεκίνησε το 2013, αλλά οι συντελεστές του είχαν διοργανώσει πολλές σημαντικές συναυλίες τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζοντας από το 2016. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές ήταν το 2010 η παρουσία δυο μεγάλων αμερικανών καλλιτεχνών του βοκαλίστα Miles Griffith και του ντράμερ Clarence Penn. Το Φεστιβάλ φιλοξενεί κάθε χρόνο σημαντικά συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από συναυλίες, περιλαμβάνει σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και προβολές ταινιών με θέμα την jazz, στο Θέατρο Απόλλων, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αποτελούν τον επίλογο του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τον μήνα Οκτώβριο, το οποίο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού στο νησί.