:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 231 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ 1863-1973

Το Τμήμα Πολιτισμού, η Βιβλιοθήκη Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Βιομηχανικού Μουσείου Σύρου – Ερμούπολης και τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του λευκώματος «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ 231 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΙΑΤΑ 1863-1973», το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018 και ώρα 20:00, στο Βιομηχανικό Μουσείο.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Θωμαή Μενδρινού και η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κα Μαρίζα Αγγελοπούλου. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος κ. Βάγγελης Περρής, ο υπεύθυνος του Βιομηχανικού Μουσείου κ. Αχιλλέας Δημητρόπουλος, η Πρόεδρος της Λέσχης Λυκείου Ελληνίδων κα Χριστίνα Λιγοψυχάκη και η κα Λόλα Νταϊφά, στην οποία ανήκει η σπάνια συλλογή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ και μέσα από τις σελίδες του παρουσιάζεται η σπανιότερη και πληρέστερη συλλογή πιάτων, που υπάρχει σε δημόσια και ιδιωτική συλλογή. Η συλλογή ανήκει στη Λόλα Νταϊφά, τη σιδηρά κυρία των δημοσίων σχέσεων, που εδώ μας συστήνεται από τη θέση του παθιασμένου συλλέκτη.

Τα πιάτα αυτά κατασκευάζονταν κατά κύριο λόγο στη Σύρο, για αυτό και έχουν γίνει γνωστά ως Συριανά, και μετά ακολούθησαν ο Πειραιάς, η Πάτρα, η Αθήνα. Χρονολογούνται από το 1863 μέχρι και το 1973.

Στην εικονογράφηση των μοναδικών αυτών πιάτων παρουσιάζονται πρόσωπα και γεγονότα, που «σφράγισαν» την ιστορία της χώρας μας από τους αρχαίους χρόνους έως τη σύγχρονη Ελλάδα.

Ο αναγνώστης αυτής της προσεγμένης, συλλεκτικής έκδοσης θα  «συναντήσει» από τον Λόρδο Βύρωνα, τον Ρήγα Φεραίο, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο, τον Σπύρο Λούη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Γεώργιο Α,’ έως τον Κωνσταντίνο Β και τόσους άλλους. Ακόμα γεγονότα που άλλαξαν την ελληνική Ιστορία και έδρασαν καταλυτικά στην δημιουργία του ελληνικού κράτους πχ το θωρηκτό «Αβέρωφ», την ανατίναξη της Μονής Αρκαδίου, την ένωση της Ηπείρου και της Θεσσαλίας με την Ελλάδα και άλλα

Συναντάμε όλες τις εμβληματικές προσωπικότητες, που διαδραμάτισαν ρόλο πρωταγωνιστή. Όλη η Ιστορία της νεότερης Ελλάδας «ζωντανεύει» σε 231 πιάτα.

Σε ξεχωριστή ενότητα του βιβλίου «231 Πιάτα Αφηγούνται  την Ιστορία της Ελλάδας» συστήνεται για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία και δίνεται το δημιουργικό στίγμα του Χανιώτη κεραμίστα και γλύπτη  Κώστα Ντουσάκη (1926 -2002), που έδωσε συνέχεια στην παράδοση.

Την επιστημονική έρευνα της έκδοσης έχει η πολυγραφότατη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαογράφος Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου.

Τον πρόλογο υπέγραψε ο αξέχαστος Άγγελος Δεληβορριάς,  επί σειρά ετών εμβληματικός διευθυντής του  μουσείου Μπενάκη,  Καθηγητής και Ακαδημαϊκός.

Η συλλέκτρια Λόλα Νταϊφα επέλεξε να μην γράψει ένα βιβλίο για τις Δημόσιες Σχέσεις που υπηρέτησε τόσα χρόνια από την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού έως τους ραδιοτηλεοπτικούς ομίλους (Antenna, Star) αλλα να μας παρουσιάσει μια άγνωστη πλευρά της. Στο βιβλίο αφηγείται τις περιπέτειες της για να καταφέρει να συγκροτήσει αυτή τη μοναδική συλλογή. Αληθινές ιστορίες πάθους και ταλαιπωρίας…

Εκεί που το χιούμορ συναντά την αγάπη του συλλέκτη. Ένα κυνήγι – θησαυρού!

Οι Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ με διορατικότητα, γνώση και επαγγελματισμό, χωρίς χορηγούς, ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της προσεγμένης έκδοσης, της πρώτης στα βιβλιογραφικά χρονικά.

Τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου προσφέρονται στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ.