:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ & ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Η Σύρος έχει πλούσια ιστορία και μοναδική πολιτιστική ταυτότητα. Σήμερα, μπορούμε να την απολαύσουμε μέσα από προϊστορικούς οικισμούς, καθολικές και ορθόδοξες χριστιανικές εκκλησίες, κυκλαδίτικη και νεοκλασική αρχιτεκτονική και πληθώρα μουσείων. Εξερευνώντας τα κορυφαία πολιτιστικά & θρησκευτικά αξιοθέατα της Σύρου, θα αποκτήσεις μια εικόνα για την εποχή της καλλιτεχνικής και εμπορικής άνθησης του νησιού κατά τον 19ο αιώνα. Οπότε…αν είσαι λάτρης του πολιτισμού, ετοιμάσου να ζήσεις μια συναρπαστική εμπειρία!

 

Ανακάλυψε κορυφαία πολιτιστικά & θρησκευτικά αξιοθέατα της Σύρου

 

Πλατεία Μιαούλη

Η πλατεία Μιαούλη είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσεις τη γνωριμία σου με τα πολιτιστικά αξιοθέατα της Σύρου. Βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης και εδώ θα συναντήσεις το πανέμορφο Δημαρχείο που χτίστηκε το 1876 σε σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ernst Ziller, ο οποίος ήταν διάσημος για τα μεγαλοπρεπή νεοκλασικά του σχέδια. Η τριώροφη πρόσοψή του και η μνημειώδης σκάλα πλάτους 15 μέτρων δεσπόζουν ακόμη στην πλατεία, η οποία αποτελεί το διοικητικό κέντρο του νησιού, καθώς εδώ στεγάζονται τα δικαστήρια, το κτηματολόγιο και άλλες δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Δίπλα στο Δημαρχείο βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης που χτίστηκε το 1863 υπό την επίβλεψη του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo, αλλά και το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων, στο μέγαρο Λαδόπουλου. Το άγαλμα στην πλατεία είναι του επαναστάτη ήρωα Ανδρέα Μιαούλη ενώ η εντυπωσιακή εξέδρα μουσικής έχει ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών.

Μάθε περισσότερα για την πλατεία Μιαούλη

 

Θέατρο Απόλλων

Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι στην πλατεία Βαρδάκα (κοντά στην πλατεία Μιαούλη), το οποίο κατασκευάστηκε, εν μέρει, στο πρότυπο της θρυλικής Σκάλας του Μιλάνου. Οι τέσσερις σειρές θεωρείων και οι τοιχογραφίες στην οροφή προσθέτουν αίγλη στο μεγαλείο του νεοκλασικού σχεδιασμού του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo. Η κατασκευή του θεάτρου ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1860 και συνέβαλε στην καλλιτεχνική άνθηση της Ερμούπολης. Φημίζεται για την άριστη ακουστική του και συνεχίζει να συναρπάζει τους επισκέπτες με συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Μάθε περισσότερα για το θέατρο Απόλλων

Καθολικός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου

Ο καθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου (ή Σαν Τζώρτζης) είναι το κορυφαίο πολιτιστικό αξιοθέατο της Άνω Σύρου. Χτισμένος στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, αποτελεί την εκκλησία της καθολικής κοινότητας της Σύρου από το 1200 και ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο συγκρότημα που περιλαμβάνει τον ναό, το καμπαναριό, το βαπτιστήριο και άλλα κτίρια. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου είναι μια τρίκλιτη βασιλική που χρονολογείται από το 1834 με είσοδο στην οποία δεσπόζουν αγάλματα Αγίων από Ιταλούς γλύπτες. Η θέα στο Αιγαίο Πέλαγος είναι φανταστική!

Μάθε περισσότερα για τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου

Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Πλούσιου

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Βαπόρια της Ερμούπολης είναι γνωστή ως η εκκλησία των Πλουσίων, καθώς χτίστηκε από το 1848 με δωρεές από εφοπλιστές, εμπόρους και άλλους πλούσιους ευεργέτες. Φημίζεται για τις εξαίσιες αγιογραφίες και τη θρησκευτική τέχνη της, καθώς και για την αξιόλογη αρχιτεκτονική της, η οποία συνδυάζει κυκλαδίτικο και νεοκλασικό στυλ. Η κεντρική εικόνα του Αγίου Νικολάου αργυροκοπήθηκε στη Μόσχα τη δεκαετία του 1850 και το τέμπλο και ο άμβωνας είναι πραγματικά αριστουργήματα. Η εκκλησία αυτή αποτελεί σταθμό κάθε βόλτας στη συνοικία Βαπόρια και είναι ένα από τα σημαντικότερα ορθόδοξα αξιοθέατα της Σύρου.

Μάθε περισσότερα για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Πλούσιου

Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

Ένα από τα παλαιότερα μουσεία στην Ελλάδα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου χρονολογείται από το 1834 και αφηγείται την πλήρη ιστορία του νησιού μέσα από την προϊστορική, την αρχαία, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Στεγάζεται στο κτίριο του Δημαρχείου στην πλατεία Μιαούλη (υπάρχει ξεχωριστή είσοδος) και περιλαμβάνει γλυπτά, κοσμήματα, επιγραφές και κεραμικά, μεταξύ των οποίων το Δέπας Αμφικύπελλον, ένα σωληνοειδές κύπελλο ύψους 15 εκατοστών από το τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ., καθώς και ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Χαλανδριανής, που χρονολογούνται στην Πρωτοκυκλαδική περίοδο.

Μάθε περισσότερα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου

Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου

Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου βρίσκεται στην καρδιά του οικισμού και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της πλούσιας ιστορίας και κληρονομιάς της Άνω Σύρου. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται ιστορικά έγγραφα, χειρόγραφα μεγάλης αξίας , καθώς και πλήθος παλαιών αντικειμένων και εργαλείων που σχετίζονται με την ιστορία του τόπου περιοχή. Στο ίδιο κτίριο στην οδό Δον. Ι. Στεφάνου στεγάζεται και η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, η οποία σου δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την καθημερινή ζωή των συριανών ασκώντας παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως του ξυλουργού, του καλαθοποιού, του μελισσοκόμου, του κουρέα, του ράπτη, και πολλών άλλων.

Μάθε περισσότερα για το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου

 

Καστρί

Η λίστα μας με τα πολιτιστικά αξιοθέατα της Σύρου συνεχίζεται με τον προϊστορικό οικισμό του Καστρίου.  Ο οικισμός χρονολογείται στην Πρωτοκυκλαδική περίοδο ΙΙ (2700 έως το 2300 π.Χ. περίπου), η οποία αποτέλεσε σημαντική περίοδο για την ανάπτυξη των Κυκλάδων. Βρίσκεται στην περιοχή Απάνω Μεριά της βόρειας Σύρου και ήταν ένας πυκνοκατοικημένος οχυρωμένος οικισμός που κάλυπτε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τα ερείπια ενός προμαχώνα και πύργους σε σχήμα πετάλου που αποτελούσαν μέρος της άμυνας. Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν μεταλλικά αντικείμενα (τσεκούρια, αιχμές δοράτων κλπ.) και έναν συνδυασμό πήλινων αγγείων που χρησιμοποιούνταν για την τήξη μετάλλων, αλλά και πήλινων καλουπιών που μαρτυρούν ανεπτυγμένες δεξιότητες της μεταλλοτεχνίας στην Εποχή του Χαλκού.

Μάθε περισσότερα για το Καστρί

Χαλανδριανή

Η Χαλανδριανή είναι ένας άλλος πρωτοκυκλαδικός οικισμός στη βόρεια Σύρο ο οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Καστρί. Αν και δεν έχει ανασκαφεί σε μεγάλο βαθμό, θεωρείται ότι ήταν ίσως ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος οικισμούς του νησιού. Περισσότεροι από 600 τάφοι που χρονολογούνται στην 3η χιλιετία π.Χ. έχουν βρεθεί στο νεκροταφείο της Χαλανδριανής το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο νεκροταφείο της Εποχής του Χαλκού που έχει ανακαλυφθεί έως τώρα στις Κυκλάδες. Μεταξύ των ευρημάτων στο νεκροταφείο της Χαλανδριανής περιλαμβάνονται πήλινα αγγεία με ζωγραφισμένες και χαραγμένες διακοσμήσεις πλοίων, κοσμήματα, αγγεία και όπλα. Τα ευρήματα τόσο από τη Χαλανδριανή όσο και από το Καστρί εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου.

Μάθε περισσότερα για τη Χαλανδριανή

Τα νεοκλασικά κτίρια της Ποσειδωνίας

Στα μέσα του 19ου αιώνα η Ποσειδωνία ή αλλιώς Ντελαγκράτσια (ή Della Grazia) από την εκκλησία της Παναγίας της Χάριτος (Madonna della Grazia) στα βόρεια του οικισμού, ήταν το μέρος όπου κάποτε οι αριστοκράτες έχτιζαν τις θερινές τους κατοικίες στη Σύρο. Μέχρι σήμερα, στον γραφικό οικισμό με το λιμάνι και τις κορυφαίες παραλίες (Αγκαθώπες και Κόμητο) σε κοντινή απόσταση, μπορείς να θαυμάσεις τα αρχοντικά τους, πολλά με πυργίσκους, πλούσιους κήπους και νεοκλασικές λεπτομέρειες. Το Δημαρχείο ή Έπαυλη Τσιροπινά, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα (χτίστηκε το 1916 σε σχέδια ενός αρχιτέκτονα από τη Βουργουνδία) με πολυτελή κυκλική είσοδο και μπροστινό κήπο. Χρησιμοποιείται περιστασιακά ως χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων. Άλλα αρχοντικά στην Ποσειδωνία περιλαμβάνουν τη Βίλα Γιαννίκογλου, την Οικία Ταλάκη, τη Βίλα Βαλμά, τον Πύργο Γεωργιάδη, καθώς και τις βίλες με τα ονόματα Κρίνος, Ρεθύμνη και Πετρίτση.

Μάθε περισσότερα για την Ποσειδωνία

Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη

Ο Μάρκος Βαμβακάρης (1905-1972), ο θρυλικός Έλληνας μουσικός και τραγουδοποιός, έχει ένα μουσείο προς τιμήν του το οποίο βρίσκεται κοντά στην Πιάτσα (κεντρική πλατεία) της Άνω Σύρου, όπου γεννήθηκε. Η έκθεση (που χωρίζεται σε δυο ενότητες: Ενθυμήματα και Εμπειρίες) θα σου συστήσει τον Βαμβακάρη και το ρεμπέτικο τραγούδι,  που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην αστική εργατική τάξη της ελληνικής κοινωνίας στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα τραγούδια του Βαμβακάρη περιλάμβαναν μελαγχολικούς στίχους για το νησί της γέννησής του με πιο γνωστή τη «Φραγκοσυριανή». Το μουσείο περιλαμβάνει προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες και τα χειρόγραφα του «Πατριάρχη της ρεμπέτικης μουσικής».

Μάθε περισσότερα για την έκθεση του Μάρκου Βαμβακάρη

Το βιομηχανικό παρελθόν της Σύρου

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό στη λίστα με τα πολιτιστικά αξιοθέατα της Σύρου είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Το μουσείο σε τέσσερα βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα στην Ερμούπολη, καθένα από τα οποία αντιπροσωπεύει μια διαφορετική πτυχή της βιομηχανικής ακμής του νησιού τον 19ο αιώνα: Το βυρσοδεψείο του Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαροπούλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη. Τα εργαλεία και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες κλωστοϋφαντουργίας, οι βυρσοδέψες, οι τυπογράφοι, οι υαλοπλάστες, οι υφαντές, οι ναυπηγοί και άλλοι αφηγούνται την ιστορία της εκβιομηχάνισης (και της επακόλουθης αποβιομηχάνισης) του νησιού και των επαγγελμάτων που κάποτε στήριζαν τις τοπικές κοινότητες. Αναζήτησε το θρυλικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Επιπλέον, στην Ερμούπολη θα βρεις το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας (πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Ζησιμάτου) το οποίο έχει διατηρηθεί ανέπαφο ως χρονοκάψουλα της ζωής της εργατικής τάξης του 19ου αιώνα στη Σύρο.

 

Ανακάλυψε τα κορυφαία πολιτιστικά αξιοθέατα της Σύρου

Η Σύρος είναι ένα νησί που όσο περισσότερο το εξερευνάς, τόσο περισσότερα ανακαλύπτεις τα πολιτιστικά του αξιοθέατα. Εκτός από τα μέρη που αναφέρονται εδώ υπάρχουν πολλές ακόμη εκκλησίες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι που μπορείς να προσθέσεις στη λίστα όσων θέλεις να δεις στη διάρκεια διακοπών σου!