:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Αν σου αρέσει στις διακοπές σου, εκτός από την χαλάρωση και την ξεκούραση, να έρχεσαι σε επαφή και να γνωρίζεις σημαντικά στοιχεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου που επισκέπτεσαι, τότε η Σύρος είναι σίγουρα ο προορισμός που ψάχνεις.

Αξιοθέατα πολιτισμού, μεγάλης ιστορικής αξίας αρχαιολογικοί χώροι, εμβληματικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, σπουδαία μουσεία, μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και τεράστια γαστρονομική παράδοση, συνθέτουν την πολιτιστική ταυτότητα της Σύρου.

Περιηγήσου στα σοκάκια της παλιάς πόλης στην Άνω Σύρο η οποία στέκει εκεί από τον Μεσαίωνα, θαύμασε από κοντά την Μητρόπολη των Καθολικών, τον Άγιο Γεώργιο (Σαν Τζώρτζη) με το τριώροφο κωδωνοστάσιό του και επισκέψου τα χωριά τα οποία αποτελούν αξιοθέατα πολιτισμού.

Στην πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη, θα συναντήσεις το επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου, το Πνευματικό Κέντρο, αλλά και νεοκλασικά κτήρια εποχής, άριστης αρχιτεκτονικής, όλα δημιουργήματα του 19ου αιώνα. Δεν είναι τυχαίο ότι την αποκαλούν πόλη «υπαίθριο μουσείο».

Το στολίδι της Σύρου, όμως, αποτελεί το περίφημο δημοτικό θέατρο Απόλλων που σήμερα φιλοξενεί τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού.

Στο βόρειο τμήμα της Σύρου, συναντάμε τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της, στους οποίους περιλαμβάνονται και δύο από τους σημαντικότερους των Κυκλάδων, η «Χαλανδριανή» και το «Καστρί». Τα ίχνη του Μεσαιωνικού Κάστρου που περιστοίχιζε την Άνω Σύρο, είναι ακόμη ορατά μέσα στον σύγχρονο οικισμό.

Σε απόσταση μόλις 1 χλμ. βόρεια της Άνω Σύρου, βρισκόμαστε ακριβώς στο μέρος όπου έζησε τον 6ο αιώνα π.Χ. ο φιλόσοφος Φερεκύδης. Στην περίφημη Σπηλιά του Φερεκύδη! Εδώ, αισθάνεσαι κυριολεκτικά ότι αιωρείσαι μεταξύ ουρανού και θάλασσας, ενώ η καταπληκτική θέα σου κόβει την ανάσα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα μουσεία του νησιού, με πιο γνωστό το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία όλης της Ελλάδας. Το μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδίτικης Τέχνης, το Βιομηχανικό μουσείο και το μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, ολοκληρώνουν ένα δίκτυο ιστορικής και πολιτισμικής έκφανσης, έκφρασης και κληρονομιάς.

Δείγμα μεγαλοπρέπειας και πολιτισμού αποτελεί η έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Μένουμε εντυπωσιασμένοι από τον περιβάλλοντα χώρο και την αρχιτεκτονική, αυτής της μοναδικής έπαυλης, η οποία κατασκευάστηκε το 1916 από τους αδερφούς Τσιροπινά.

Στην Ερμούπολη, στο Μαυσωλείο του Αγίου Γεωργίου θαυμάζουμε από κοντά σε μνημεία που υπογράφουν σημαντικοί καλλιτέχνες και γλύπτες, όπως ο Φυτάλης, ο Βιτάλης και ο Σπανός. Το Μαυσωλείο «φιλοξενεί» την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού. Αισθανόμαστε πραγματικό δέος διαβάζοντας σε ορισμένα από τα μνημεία τα ονόματα του Μαυροκορδάτου, του Μπενάκη, του Αντωνιάδη και του Ροδονάκη.

Δεν παραλείπουμε φυσικά νότια της Ερμούπολης τον ιστορικό τόπο του Ταρσανά Σύρου, εκεί όπου η τέχνη της ξυλοναυπηγικής διασώζεται εδώ και 200 χρόνια και τις καθολικές και ορθόδοξες εκκλησίες του νησιού, μερικές εκ των οποίων αποτελούν πολιτισμικά και ιστορικά μνημεία της Σύρου.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφθείτε τη Σύρο και να μην γευθείτε την τοπική της γαστρονομία, βασικό χαρακτηριστικό της ισχυρής πολιτιστικής της ταυτότητας. Τα Συριανά Λουκούμια, η Χαλβαδόπιτα, καθώς επίσης και το τυρί «Σαν Μιχάλη» που παρασκευάζεται αποκλειστικά στο νησί, είναι οι πιο γνωστοί πρεσβευτές της.