:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ… ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Ψάχνετε τον ιδανικό προορισμό για το Σαββατοκύριακο ή το τριήμερό σας;

Για μια αξέχαστη ολιγοήμερη απόδραση, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να βρεθείτε στη Σύρο. Με τα καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τις συχνές πτήσεις που πραγματοποιούνται από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είστε πιο κοντά από όσο φαντάζεστε!

Από την πρώτη στιγμή η έντονη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Ερμούπολης, σε συνεπαίρνει και σε κάνει να αισθάνεσαι μοναδικός. Τα μεγαλοπρεπή νεοκλασικά αρχοντικά ευγενών, εμπόρων και καπετάνιων δημιουργούν ένα καταπληκτικό σκηνικό, που δεν χορταίνεις να παρατηρείς.

Περπατάμε στους πλακόστρωτους δρόμους και παρατηρούμε λεπτομέρειες από τα διώροφα, τριώροφα ή και ακόμη μεγαλύτερα αρχιτεκτονήματα, με τα μεγάλα παράθυρα, τα περίτεχνα κάγκελα, τις ζωγραφιστές οροφές και τις εντυπωσιακές τους πόρτες.  Ξεχωριστή θέση μέσα σε αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό, έχει βέβαια το Ανάκτορο της πόλης, το Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη, έργο του σημαντικού αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλλερ.

Ελέγχουμε σε κάθε περίπτωση αν υπάρχουν προγραμματισμένες παραστάσεις στο ιστορικό θέατρο Απόλλων. Το εσωτερικό του είναι ακριβές αντίγραφο της Σκάλας του Μιλάνου και διαθέτει μοναδικό διάκοσμο. Αντίστοιχα, «υποχρεωτική» είναι και μια επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Νικολάου στα Βαπόρια. Πρόκειται για μια εκκλησία – μνημείο που φιλοτέχνησαν οι σημαντικότεροι γλύπτες και ζωγράφοι της εποχής. Σίγουρα δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο!

Ήρθε η ώρα του φαγητού και ανυπομονούμε να γευτούμε συριανές γεύσεις! Μέσα στα γραφικά σοκάκια της Ερμούπολης με τις βουκαμβίλιες και τις αμέτρητες γάτες, ξεφυτρώνουν ταβερνάκια που περιμένουν να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας, με κάθε γεύση. Εφόσον οι γαστρονομικές σας απαιτήσεις είναι πιο ιδιαίτερες, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τα chic εστιατόρια με γκουρμέ κουζίνα, τραπεζάκια πάνω στο κύμα και θέα το γαλάζιο του Αιγαίου, στη συνοικία Βαπόρια.

Με μια βόλτα στην Άνω Σύρο ανακαλύπτουμε ένα μέρος που διατηρεί μια μαγευτική μεσαιωνική ατμόσφαιρα και μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Χανόμαστε στα στενά σοκάκια με τα κατάλευκα σπίτια, ακούμε μουσικές του Βαμβακάρη, σταματάμε σε μικρά μαγαζιά με όμορφα χειροποίητα αντικείμενα, ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια ως την κορυφή, στην εκκλησία του Σαν Τζώρτζη και αγναντεύουμε την Ερμούπολη και το απέραντο Αιγαίο.  Η βόλτα μας κλείνει χαλαρά σε μία από τις ταβέρνες του οικισμού, απολαμβάνοντας εκτός από την τοπική κουζίνα και το όμορφο ηλιοβασίλεμα.

Εάν ο καιρός είναι καλός, μπορούμε να κολυμπήσουμε στις παραλίες της Ερμούπολης, τα «Κύματα» κοντά στο λιμάνι, στην «Παραλία Αγίου Νικολάου» κάτω από την ομώνυμη εκκλησία, στο «Τάλληρο» στα Βαπόρια, στη «Βαγγελίδη» και στα «Αστέρια» πολύ κοντά στην πόλη.

Εάν ο καιρός δεν μας προσκαλεί για μπάνιο ή ηλιοθεραπεία, μια αυτοκινητάδα στο αγαπημένο θέρετρο των εύπορων Συριανών μιας άλλης εποχής, στον οικισμό Ποσειδωνία ή Ντελαγκράτσια, σίγουρα θα σας ανταμείψει. Εκεί, θα δείτε παλιές και νέες επαύλεις με προσεγμένη αρχιτεκτονική, μεγάλους κήπους με φοίνικες και πεύκα που διατηρούν ακόμη την αρχοντιά μιας άλλης εποχής.

Το βράδυ η Σύρος, αποκτά μια ιδιαίτερη αίγλη, που σε παρασέρνει να παρευρεθείς στις μοναδικές μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εναλλακτικά, δοκιμάστε την τύχη σας στο καζίνο της Ερμούπολης ή απλά χαλαρώστε πίνοντας τοπικό κρασί σε κάποιο από τα μοναδικά μπαράκια πάνω στα βράχια στα Βαπόρια, με θέα που προκαλεί δέος!

Ο Φάρος απέναντι από το λιμάνι μας στέλνει σινιάλο. Ένα υπέροχο διάλειμμα στη Σύρο έφτασε στο τέλος του. Φεύγοντας παίρνουμε μαζί μας όμορφες αναμνήσεις, μια γαλήνη που καθρεφτίζεται στο πρόσωπό μας, αλλά και συριανό λουκούμι σε όλες τις γεύσεις και χαλβαδόπιτες!

Καλή αντάμωση!