:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΣΥΡΟΣ, ΕΝΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ

Η Σύρος αποτελείται κυρίως από ηφαιστειογενή μεταμορφωμένα πετρώματα (σχιστόλιθοι, εκχύσεις μάγματος, μάρμαρα κ.ά.). Τα πετρώματα αυτά είναι αποτέλεσμα της επίδρασης ισχυρών τεκτονικών δυνάμεων, τεράστιων θερμοκρασιών και πιέσεων μέσα στη γη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα πετρώματα ρηγματώθηκαν και πτυχώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνοντας τελικά τη σημερινή μορφολογία του νησιού με τους λόγκους, τα βουνά και το πολύμορφο ανάγλυφο.

Το βουνό «Σύριγγας» είναι το μοναδικό μέρος του νησιού με ασβεστολιθικά πετρώματα. Αυτό εξηγεί ίσως, την ύπαρξη πηγών και πλούσιας βλάστησης, σπηλαίων και μικρών φαραγγιών.

Εάν επιλέξετε να γνωρίσετε τους γεώτοπους της Σύρου περπατώντας, προτιμήστε το μονοπάτι από τον Κάμπο προς την παραλία της Λίας στα ΒΔ του νησιού. Κατά τη διαδρομή θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, τον Αερόλιθο, ένα βράχο ύψους 10μ. που, σύμφωνα με το μύθο, έπεσε από τον ουρανό.

Το ίδιο μονοπάτι, ακολουθώντας την κορυφογραμμή προς «Διαπόρι», οδηγεί στα σπάνια ηφαιστειακά πετρώματα της βόρειας Σύρου, στα οποία γεωλόγοι διεθνώς αναγνωρισμένοι και από όλον τον κόσμο, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους. Από το 1845 ο Γερμανός γεωλόγος Χάουζμαν ανακάλυψε στη Σύρο ένα ορυκτό με εντυπωσιακό μπλε χρώμα το οποίο στη συνέχεια ονόμασε γλαυκοφανή (φαίνεται ως γλαύκος – κυανός). Έκτοτε οι σχιστές πέτρες του νησιού που περιείχαν γλαυκοφανή έλαβαν το όνομα κυανοσχιστόλιθοι. Η Σύρος θεωρείται η πιο αντιπροσωπευτική τοποθεσία κυανοσχιστόλιθων και γι’ αυτό άλλωστε πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο οργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές, ενώ τα αποτελέσματα των μελετών τους δημοσιεύονται σε σπουδαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Συναντάμε επίσης, και άλλα πετρώματα σε βαθυκόκκινα και σμαραγδοπράσινα χρώματα που ονομάσθηκαν εκλογίτες λόγω της διαλεχτής, εκλεκτής ομορφιάς τους. Πρόκειται για αποστρογγυλεμένους σκοτεινόχρωμους βράχους, οι οποίοι προεξέχουν εντυπωσιακά στο τοπίο. Η γεωλογική θέση των εκλογιτών είναι μέσα σε έναν σχηματισμό μεταμορφωμένου άγριου φλύσχη με πλούσια συμμετοχή βασικών και υπερβασικών πετρωμάτων που σήμερα αποτελεί ένα οφιολιθικό mélange.

Ακόμη, ψάξτε τη «Σπηλιά του Φερεκύδη» όπου κατά την παράδοση διέμενε τον 6ο αιώνα π.Χ., ο θεογονιστής ποιητής και φιλόσοφος Φερεκύδης, ο οποίος θεωρείται δάσκαλος του Πυθαγόρα.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η από θαλάσσης γνωριμία με τον γεωλογικό πλούτο του νησιού, παρατηρώντας τη δαντελωτή ακτογραμμή, η οποία κυρίως στα βόρεια του νησιού είναι βραχώδης και απόκρημνη, περιλαμβάνοντας, όμως, μια σειρά από παραλίες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αμμώδεις ή με βότσαλο. Αναζητήστε την παραλία «Γράμματα», όπου θα δείτε ακόμη και σήμερα στα λεία βράχια της παραλίας επιγραφές ναυτικών με ευχές και παρακάλια προς τους θεούς για να συνεχίσουν με ασφάλεια το ταξίδι τους, οι οποίες σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, χρονολογούνται από την κλασσική αρχαιότητα μέχρι και τον μεσαίωνα.