:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΣΥΡΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Συριανό Καρναβάλι Γεώργιος Σουρής δεν είναι απλά άλλο ένα καρναβάλι αποκριών που προσφέρει διασκέδαση και ξεφάντωμα. Δεν είναι μόνο η διαφορετικότητα του τοπίου, που εκτυλίσσεται σε ένα μεσαιωνικό σκηνικό με γύρω γύρω θάλασσα, είναι που συνδυάζει την ελευθερία της έκφρασης, τον αυθορμητισμό, διατηρώντας ταυτόχρονα και έναν αριστοκρατικό χαρακτήρα μιας άλλης εποχής. Κάθε χρόνο και για πάνω από ένα μήνα, ένα μοναδικό και πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα εκτυλίσσεται στη Σύρο, ένα πρόγραμμα που καλύπτει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη!

Ο μαγευτικός καλοδιατηρημένος μεσαιωνικός οικισμός – κάστρο που χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας, η Άνω Σύρος, υποδέχεται μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές για να ξεφαντώσουν στα σοκάκια της, σηματοδοτώντας την έναρξη της αποκριάς στη Σύρο. Εκεί, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «Ζεϊμπεκιών» στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη, ξεφαντώνοντας και απολαμβάνοντας τοπικά κεράσματα και άφθονο κρασί, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το απόγευμα της Κυριακής, παρακολουθούμε ή συμμετέχουμε στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με τα άρματα στους ιστορικούς δρόμους της Ερμούπολης, που καταλήγουν στην πλατεία Μιαούλη, εκεί που βρίσκουμε και τα πατροπαράδοτα γαϊτανάκια. Γελάμε με την καρδιά μας με τις εμπνευσμένες ομάδες της παρέλασης, οι οποίες βάζουν τα δυνατά τους και διεκδικούν ένα από τα βραβεία του καρναβαλιού. Ποια ομάδα θα έχει την πιο εμπνευσμένη κατασκευή; Ποια το πιο πρωτότυπο θέμα; Η σάτιρα όμως έχει και συνέχεια με το μοναδικό θεατρικό δρώμενο που ακολουθεί στην Πλατεία Μιαούλη. Επόμενος σταθμός το καθιερωμένο πάρτι στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη σε ρυθμούς Latin, γιατί η διασκέδαση έχει ακόμη, πολύ δρόμο!

Τα Κούλουμα γιορτάζονται όπως επιτάσσει η παράδοση. Στις εξοχές του νησιού πολύχρωμοι χαρταετοί υψώνονται υπερήφανα στον γαλάζιο ουρανό – καιρού επιτρέποντος – μουσική, χαμόγελα, παρεΐστικη διάθεση και νοστιμότατοι σαρακοστιανοί μεζέδες μας κρατάνε στον ρυθμό της αποκριάς.

Κι ενώ όλα δείχνουν ότι το τριήμερο της αποκριάς μόλις έφτασε στο τέλος του, η Σύρος φαίνεται να αντιστέκεται! Την Τρίτη αναβιώνει στην Άνω Σύρο το έθιμο της τελευταίας αποκριάς των Καθολικών. Τι περιλαμβάνει; Στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη, Πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού και χορευτικά παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ κερνάνε παραδοσιακή ζεστή φασολάδα. Καλή Σαρακοστή!