:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΣΥΡΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το καρναβάλι είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του χρόνου στη Σύρο. Είναι μια γιορτή κεφιού και χρωμάτων που δεν μοιάζει με κανένα άλλο καρναβάλι στην Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα και τα κτίρια της μεσαιωνικής Άνω Σύρου και της αριστοκρατικής Ερμούπολης προσθέτουν τις δικές τους ξεχωριστές πινελιές στους εορτασμούς, αλλά και το vibe  εκπέμπει ένα αίσθημα απόλυτης ελευθερία και αυθορμητισμού μεταξύ των συμμετεχόντων και των θεατών. Το καρναβάλι της Σύρου περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων (όπως το κυνήγι του Λουκουμιού) και κορυφώνεται με μια μεγάλη παρέλαση καρναβαλικών αρμάτων στην Ερμούπολη.

Τσικνοπέμπτη

Την Τσικνοπέμπτη, την τελευταία Πέμπτη πριν από τη Σαρακοστή, το νησί, όπως και όλη η Ελλάδα γιορτάζει την λήξη της κρεατοφαγίας πριν από τη νηστεία του Πάσχα.  Στη Σύρο, οι εορτασμοί περιλαμβάνουν τα «Συριανο-Ιδώματα», όπου γαμήλιες πομπές ξεκινούν από διάφορα μέρη της Σύρου και καταλήγουν στην πλατεία Μιαούλη στο κέντρο της Ερμούπολης. Το κλίμα είναι πάντα εορταστικό με παραδοσιακή μουσική και χορό.

Ζεϊμπέκια

Το Σάββατο πριν από τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Σύρου στην πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη, στην Άνω Σύρο, πραγματοποιείται το έθιμο Ζεϊμπέκια. Το έθιμο περιλαμβάνει έναν σατιρικό χορό ανάμεσα σε ανδρικά ζευγάρια και αφηγείται την ιστορία της απαγωγής μιας νύφης κατά την οθωμανική εποχή. Το έθιμο πιστεύεται ότι το έφεραν Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η πρώτη καρναβαλική πομπή διασχίζει τα μεσαιωνικά σοκάκια της Άνω Σύρου.

Κυριακή του Καρναβαλιού

Το καρναβαλικό γλέντι κορυφώνεται στην Ερμούπολη, την πρωτεύουσα της Σύρου με την παρέλαση των καρναβαλικών αρμάτων την Κυριακή. Η πομπή ξεκινά από το λιμάνι και καταλήγει στην πλατεία Μιαούλη όπου θα δεις τα πατροπαράδοτα «γαϊτανάκια» και θα θαυμάσεις όλες τις ομάδες της παρέλασης που βάζουν τα δυνατά τους για να διεκδικήσουν ένα από τα βραβεία του καρναβαλιού. Ποια ομάδα θα τραβήξει τα βλέμματα των κριτών; Ποιο είναι το πιο πρωτότυπο θέμα; Η σάτιρα συνεχίζεται με το μοναδικό θεατρικό δρώμενο στην Πλατεία Μιαούλη, ενώ ακολουθεί το παραδοσιακό λάτιν πάρτι στον πεζόδρομο της οδού Πρωτοπαπαδάκη.

Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού και συμβολίζει την αγνότητα, καθώς είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής. Η Καθαρά Δευτέρα έχει ταυτιστεί με την έναρξη της νηστείας και το πέταγμα χαρταετού. Αξίζει να μεταφερθείς σε κάποιο από τα χωριά της Σύρου (όπως ο Δανακός, η Ποσειδωνία, η Βάρη και το Μάννα) για παραδοσιακά κούλουμα και χαρταετό. Μάλιστα στον Γαλησσά γίνεται και διαγωνισμός χαρταετού, τον οποίο ακολουθεί άφθονο φαγητό, χορός και τραγούδι.

Η Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα

Και ενώ όλα δείχνουν πως το Καρναβάλι στη Σύρο έχει φτάσει στο τέλος του, την Τρίτη ακολουθεί μια ακόμα εκδήλωση που δεν είναι άλλη από το έθιμο του «Καψίματος του Καρνάβαλου» που αναβιώνει το έθιμο της τελευταίας αποκριάς των Καθολικών στην Άνω Σύρο με ακόμα περισσότερο χορό και τραγούδι.