:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Η ιστορία της Σύρου ξεκινά από τα αρχαία χρόνια ενώ κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, σηματοδοτώντας έντονα την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, αφού υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ναυτικά, βιομηχανικά και πολιτιστικά κέντρα του.

Η Σύρος χαρακτηρίζεται και όχι τυχαία, ως ένα ζωντανό μουσείο χάρη στα εκατοντάδες αρχοντικά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια και πλατείες. Η ιστορική κληρονομιά της Σύρου είναι μια κληρονομιά ζωντανή, που έχεις τη δυνατότητα να τη γνωρίσεις και να συμβιώσεις μαζί της κάθε φορά που βρίσκεσαι εδώ, ανεξάρτητα από την εποχή που επιλέγεις για να έρθεις.

Στο εντυπωσιακό και επιβλητικό κτίριο του Δημαρχείου της Ερμούπολης, στεγάζεται το αρχαιολογικό μουσείο Σύρου. Εκεί, αντικρύζεις από κοντά αντικείμενα καθημερινής χρήσης του κυκλαδικού πολιτισμού, ηλικίας τριών χιλιάδων χρόνων, ανάμεσα σε Πρωτοκυκλαδίτικα και Βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά και επιγραφές. Ακριβώς δίπλα από το Δημαρχείο, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, σε περιμένει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με πιστά αντίγραφα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή της Αθήνας. Αυτό το ραντεβού φυσικά δεν χάνεται με τίποτα!

Μοναδική περίπτωση σε όλο το Αιγαίο αποτελεί το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Χώρος για ευχάριστες περιπλανήσεις και ενδιαφέρουσες αναζητήσεις και ανακαλύψεις, μέσα σε ένα συγκρότημα 4 βιομηχανικών κτηρίων του 19ου αιώνα, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη. Εδώ συναντάς μια μοναδική συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής, αλλά και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.

Δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων στη συνοικία Βαπόρια, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου στην Απάνω Μεριά, το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων στο μαρμάρινο μέγαρο Λαδόπουλου δίπλα στο Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη.

Στην Άνω Σύρο από τις αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου στην Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο μέσα από αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινής ζωής των Συριανών. Εδώ, στην καρδιά της Άνω Σύρου καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου στο ανακαινισμένο παλιό σπίτι του Μάρκου Βαμβακάρη, η ψυχή και τα συναισθήματα ταξιδεύουν και συναντούν τη ρεμπέτισσα «Φραγκοσυριανή».

Πλέον αισθανόμαστε συνοδοιπόροι και σύντροφοι, μιας μοναδικής ιστορίας ενός νησιού στην καρδιά του Αιγαίου. Εκκλησιαστικό Μουσείο Ερμούπολης στον ναό της Μεταμόρφωσης, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, χώροι και σημεία στα οποία βρίσκεσαι σε μια διαρκή έντονη συνομιλία με τη ζωντανή ιστορία της Σύρου, επαναπροσδιορίζοντας την ύπαρξή σου στον χώρο και τον χρόνο.

Η Σύρος είναι η ζωντανή ιστορία των Κυκλάδων, η ζωντανή ιστορία του Αιγαίου. Εδώ βλέπεις, αγγίζεις, συμβιώνεις με την ιστορία. Νιώθεις ξεκάθαρα το νόημα και τον σκοπό της ύπαρξής σου, αισθάνεσαι ότι το αποτύπωμά σου γίνεται ποιο έντονο και ποιο ουσιαστικό, γίνεσαι κι εσύ ένα κομμάτι της ιστορίας της.