Η ΦΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ
Η Σύρος είναι τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη αφού μπορεί και συνδυάζει το αγροτικό τοπίο – στη βόρεια Σύρο ή Απάνω μεριά – με την οικιστική τουριστική περιοχή στα νότια του νησιού.
Σε μια περιήγηση στη βόρεια Σύρο, οι λάτρεις του κυκλαδίτικου τοπίου θα αφεθούν στην ηρεμία που προσφέρει η άγονη φύση με τη χαμηλή βλάστηση και τις ξερολιθιές. Αυτή την ηρεμία απολαμβάνουν και τα μεταναστευτικά πουλιά που συγκεντρώνονται στην περιοχή και την κατατάσσουν σε μια από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα, γι΄ αυτό άλλωστε το όρος Σύριγγα, έχει ενταχθεί στο Κοινοτικό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000, με τα παρακάτω στοιχεία:
- Όνομα Περιοχής: ΟΡΟΣ ΣΥΡΙΓΓΑΣ ΩΣ ΠΑΡΑΛΙΑ
Κωδικός Περιοχής: GR4220018Τύπος:B Γεωγραφικό Μήκος: 24o 54 Γεωγραφικό Πλάτος: 37o 28 Μέγιστο Υψόμετρο (m): 434 Έκταση (ha): 700,
ενώ το δίκτυο NATURA 2000 της Σύρου συνθέτουν και άλλες δύο περιοχές:
- Όνομα περιοχής : ΝΗΣΟΣ ΓΥΑΡΟΣ
Κωδικός Περιοχής: AG0010077 Μέγιστο Υψόμετρο (m): 447 Έκταση (ha): 2700
- Όνομα Περιοχής: ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΡΟΣ
Κωδικός Περιοχής: GR4220018 Τύπος: B Γεωγραφικό Μήκος:24o 54 Γεωγραφικό Πλάτος: 37o 28 Μέγιστο Υψόμετρο (m):434 Έκταση (ha): 700
Και εκεί που το τοπίο μας μοιάζει ξερό, ακριβώς εκεί μπορούμε να συναντήσουμε μια μεγάλη ποικιλία από φυτά και βότανα. Το ξεχωριστό μικροκλίμα, ο δυνατός ήλιος, η θαλασσινή αύρα και οι δυνατοί αέρηδες κάνουν τα βότανα της Σύρου να έχουν έντονες γεύσεις, αρώματα και χρώματα. Τα πιο κοινά είδη είναι το θυμάρι, ο ασφόδελος και το φασκόμηλο, τα οποία θα δείτε ανθισμένα αν βρεθείτε εκεί την άνοιξη. Στην περιοχή θα βρείτε και σπάνια είδη φυτών, όπως ο μανδραγόρας, που περιέχει φαρμακευτική ουσία και χρησιμοποιείται ως καθαρκτικό, καθώς και τρία είδη κρόκων (ζαφοράς) που είναι ενδημικά της Σύρου.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, η οικιστική ανάπτυξη γίνεται περισσότερο εμφανής και συνυπάρχει με πλούσια βλάστηση το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας αποτελούν οι κατά τόπους συστάδες πεύκων.
Η πανίδα της Σύρου, επίσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Εκτός από τα κατσίκια που σκαρφαλώνουν στις ξερολιθιές και ροβολούν σε βράχια μέχρι τη θάλασσα, οι πιο μυημένοι μπορούν να παρατηρήσουν πουλιά, ερπετά, αμφίβια λαγούς και κουνέλια. Σε όλο το νησί, και κυρίως στην Απάνω Μεριά, ενδημούν 11 είδη ερπετών, ο πρασινόφρυνος (είδος αμφιβίου) και 47 είδη πουλιών.
Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε τις ακτές του νησιού, σε όποια εποχή του χρόνου κι αν είμαστε. Πολυσχιδείς, σχηματίζουν σε αρκετά σημεία ασφαλείς όρμους και πανέμορφες παραλίες, όπως η Ερμούπολη, ο Φοίνικας, η Βάρη, ο Γαλησσάς, το Κίνι, το Δελφίνι και φυσικά οι Αγκαθωπές, η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού, γνωστή και για τα κρινάκια που ανθίζουν κατά μήκος της το καλοκαίρι. Μπορούμε όμως, νοικιάζοντας μια βάρκα να ανακαλύψουμε μοναδικές παραλίες που παραμένουν σχεδόν ανέγγιχτες, λόγω της δύσκολης πρόσβασης και να εξερευνήσουμε σπηλιές που πραγματικά γοητεύουν κάθε επισκέπτη.
Τέλος, για όσους η περιπέτεια είναι τρόπος ζωής, μια βαρκάδα γύρω από το νησί της Γυάρου θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα! Η Γυάρος, ένα νησί βόρεια της Σύρου, παραμένει ακατοίκητο μετά τη διακοπή λειτουργίας ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα φυλακών όπου εκτοπίστηκαν πολιτικοί κρατούμενοι στα μετεμφυλιακά χρόνια. Κάτοικοί του όμως πλέον είναι κατά το καλοκαίρι τα μεταναστευτικά πουλιά Mύχοι, απειλούμενα για εξαφάνιση, και Mαυροπετρίτες, πολλά αρπακτικά πουλιά και η φώκια της Μεσογείου Monachus monachus. Μάλιστα το 2011, η περιοχή εντάχθηκε στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, καθώς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές αναπαραγωγής για τις φώκιες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Προχωρώντας κατά μήκος της ακτογραμμής του νησιού το θέαμα μας συνεπαίρνει, μικρές παραλίες, απόκρημνα βράχια, τιρκουάζ κρυστάλλινα νερά. Εκεί είναι που συνήθως θα συναντήσετε μερικούς από τους παραπάνω σπάνιους και όμορφους «κατοίκους» του νησιού!