:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Η θρησκευτική παράδοση της Σύρου χαρακτηρίζεται έντονα από την αρμονική συμβίωση Ορθόδοξων και Καθολικών, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μια ειρηνική συνύπαρξη των δύο χριστιανικών δογμάτων, η  οποία προσδίδει στην ιστορική παράδοση του νησιού, θρησκευτικό μεγαλείο και ελευθερίας πνεύματος.

Η Σύρος είναι από άκρη σε άκρη γεμάτη καθολικούς και ορθόδοξους ναούς, μοναστήρια και ξωκλήσια. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα ιερής κατάνυξης, προσευχής, αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής μοναδικότητας, ελευθερίας πνεύματος και ψυχής.

Το πρώτο καλωσόρισμα και μεγαλοπρεπές κάλεσμα για συμμετοχή, το δέχεσαι από τον ναό του Αγίου Νικολάου (του πλουσίου) στη συνοικία «Βαπόρια». Πολιούχος της πόλης, με εντυπωσιακή και επιβλητική αρχιτεκτονική που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο, βυζαντινά και αρχαϊκά μοτίβα. Το εσωτερικό σε αφήνει εμβρόντητο με τις διαστάσεις του, τις τοξοστοιχίες, τα ανάγλυφα και το μοναδικό τέμπλο που σίγουρα πρέπει να δεις από κοντά.

Στις παρυφές της Ερμούπολης στις δύο αντικριστές κορυφές των λόφων Ερμούπολης και Άνω Σύρου, δεσπόζουν η μητρόπολη των καθολικών ο ναός του Αγίου Γεωργίου γνωστός και ως “Σαν Τζώρτζης”  και ο ορθόδοξος βυζαντινού ρυθμού, ναός της Ανάστασης του Σωτήρος, αφιερωμένος στην ”Ανάσταση του Έθνους”. Δύο επιβλητικοί ναοί, τόσο ψηλά που νομίζεις ότι αιωρούνται στην κυριολεξία μεταξύ γης και ουρανού, αγγίζοντας το θείο. Την ορθόδοξη Μεγάλη Παρασκευή, στον “Σαν Τζώρτζη” γίνεται η περιφορά του καθολικού επιταφίου.

Η ιερή μας περιήγηση στην Ερμούπολη και την Άνω Σύρο κλείνει με επίσκεψη στον πρώτο ναό του νησιού, τον ορθόδοξο Μητροπολιτικό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (1824) και στην ορθόδοξη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου ή αλλιώς στην «Παναγία των Ψαριανών». Εδώ θαυμάζουμε ένα αυθεντικό έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, την ομώνυμη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Αν θέλετε να βιώσετε την ιερότητα της Συριανής υπαίθρου σε ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία του νησιού, τότε σίγουρα θα πάτε στο καθολικό εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου στον Γαλησσά. Είναι χτισμένο ανάμεσα στα βράχια, από έναν ψαρά μετά από τάμα που έκανε στον Άγιο, όταν σώθηκε από τα πλοκάμια ενός μεγάλου χταποδιού. Πραγματικά εκπληκτικό!

Μοναδικά μέρη, η εκκλησία της Αγίας Θέκλας στον Μέγα Γιαλό, ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου στην Ποσειδωνία, το καθολικό εξωκλήσι της Αγίας Πακούς στον Γαλησσά, ο ορθόδοξος ναός του Προφήτη Ηλία στο Επισκοπιό (στον οποίο παντρεύτηκε ο λογοτέχνης Ηλίας Βενέζης), η γυναικεία ορθόδοξη Μονή της Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι, με τη φημισμένη έκθεση χειροποίητων χαλιών. Εδώ η ιστορία, η παράδοση, η τέχνη, η κατάνυξη, συνυπάρχουν, συμβιώνουν, συλλειτουργούν μέσα  στο απαράμιλλης ομορφιάς Συριανό τοπίο και σε καλούν όλες τις εποχές του χρόνου να γίνεις συμμέτοχος και αυτόπτης μάρτυρας αυτής της ιερής μυσταγωγίας.

Όταν βρίσκεσαι στην ύπαιθρο της Σύρου σε ιερούς ορθόδοξους και καθολικούς ναούς, μοναστήρια και ξωκλήσια, αισθάνεσαι ότι ο χρόνος σταματά και η επικοινωνία με το ιερό και το θείο αποκτά σάρκα και οστά, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της ψυχής και της ανθρώπινης ύπαρξης.

Κάθε φορά, όποια εποχή του χρόνου και να βρεθείς εδώ, η Σύρος σε κάνει να την αντικρύζεις με το ίδιο δέος και ενθουσιασμό, σαν να έρχεσαι για πρώτη φορά!