:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Φτάνοντας στο λιμάνι της Σύρου, τη ματιά σου θα αιχμαλωτίσουν τα πανέμορφα αρχοντόσπιτα της Ερμούπολης, που σε καλωσορίζουν καθώς ξεχύνονται στις πλαγιές του νησιού σαν πανέμορφα πολύχρωμα λουλούδια. Όλη η ιστορία του νησιού και η αίγλη μιας περασμένης εποχής ξεδιπλώνεται μέσα από αυτά τα εντυπωσιακά κτίσματα.

Η εγκατάσταση προσφύγων στο νησί κατά την περίοδο 1821 – 1835, που έφεραν μαζί τους και αρχιτεκτονικά στοιχεία με δυτικά ή ανατολικά χαρακτηριστικά, η επιρροή του κλασικισμού, η μεσαιωνική, ενετική αλλά και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δημιουργούν ένα μοναδικό μωσαϊκό που σε μαγεύει και σε καθηλώνει.

Ξεκινώντας από την Ερμούπολη, θα έχεις τη δυνατότητα να θαυμάσεις κάποια από τα πιο όμορφα νεοκλασικά κτήρια που είναι ζωντανά μνημεία μιας εποχής που η Σύρος γνώρισε μεγάλη ευμάρεια. Κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, μοιάζουν σαν να θέλουν να παραβγούν στο ποιο θα φτάσει πιο κοντά στον γαλανό ουρανό του Αιγαίου. Πέτρινοι σοβατισμένοι τοίχοι, κεραμίδια, ξύλινα γείσα, ανοιχτές μαρμαροστρωμένες πλατείες και βεράντες που μοιάζουν να ανοίγουν σαν αγκαλιά στο πέλαγος. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς το Δημαρχείο της πρωτεύουσας του νησιού, ένα αληθινό μνημείο τέχνης χτισμένο το 1876 από τον περίφημο Έρνεστ Τσίλλερ και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, άφησε τα γραφικά σοκάκια να σε οδηγήσουν ως την πόρτα του ιστορικού θεάτρου Απόλλων, που είναι μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου για να ανακαλύψεις το σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου. Το τοπίο εμπλουτίζουν ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου και η συνοικία Βαπόρια που σίγουρα θα σε μαγνητίσουν από την πρώτη στιγμή.

Στην Άνω Σύρο, θα σε φέρουν στενοί δρόμοι με ολόλευκα ασβεστωμένα σκαλοπάτια. Η αρχιτεκτονική των Κυκλάδων «συνομιλεί» αρμονικά με τη μεσαιωνική και ενετική αρχιτεκτονική. Μπουκαμβίλιες απλώνονται νωχελικά πάνω σε αυλές και αν κάτσεις να αφουγκραστείς για λίγο την αύρα του νησιού, σίγουρα θα φτάσει στα αυτιά σου η μελωδία της Φραγκοσυριανής.

Η επίσκεψη στο κάποτε θέρετρο των Συριανών την Ποσειδωνία ή αλλιώς Ντελαγκράτσια, θα σε μεταφέρει στα τέλη του 19ου αιώνα. Εκεί όπου, αριστοκράτες της τότε εποχής έχτιζαν τις εξοχικές επαύλεις τους με τους μεγάλους κήπους και τους φοίνικες.

Στη Σύρο δεν χρειάζεται να αναζητήσεις τα αξιοθέατα, αφού σε κάθε βήμα σου στο νησί συναντάς και κάποιο από αυτά!