:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ

Λουκούμια

Τα λουκούμια έχουν τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία και πρωτοεμφανίστηκαν στη Σύρο το 1832, με την άφιξη προσφύγων από τη Χίο. Η πρώτη παραγωγή λουκουμιού έγινε από τον Σταματελάκη. Μάλιστα, επειδή η βιοτεχνία δεν υπάρχει πια, μπορείς όμως να δεις τα κουτιά συσκευασία λουκουμιών που χρησιμοποιούσαν στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης. Με το δεύτερο προσφυγικό κύμα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, καθώς έφταναν στο νησί όλο και πιο πολλοί πρόσφυγες, η παραγωγή λουκουμιού αυξανόταν σταθερά φτάνοντας στο αποκορύφωμά της το 1975. Με μια τέτοια παράδοση που μετρά αιώνες,  το 2019 τα συριανά λουκούμια συμπεριλήφθηκαν στον εθνικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα λουκούμια φτιάχνονται με άμυλο, ζάχαρη και νερό  μέσα από μια ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία και διατίθεται σε διάφορες γεύσεις, όπως τριαντάφυλλο, μαστίχα, περγαμόντο, ροδοζάχαρη, μανταρίνι, αμύγδαλο, φιστίκι, καρύδι και ινδική καρύδα είτε σκέτο, είτε γεμιστό. Το ασύγκριτο άρωμα και η γεύση τους αποδίδονται στην καθαρότητα των συστατικών όπως οι φυσικές χρωστικές ουσίες που προέρχονται από φυτικά προϊόντα καθώς και από το νερό του νησιού. Τα λουκούμια είναι αγαπημένο συνοδευτικό για τον ελληνικό καφέ και αποτελούν το πιο διάσημο παραδοσιακό προϊόν της Σύρου. Στο νησί θα βρεις πολλά μέρη που πωλούν λουκούμια σε κουτιά δώρου, οπότε είναι και ιδανικά για να τα πάρεις μαζί σου φεύγοντας!

Χαλβαδόπιτα

Η χαλβαδόπιτα είναι άλλο ένα γλυκό που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Χίο και τα Ψαρά μετά την Ελληνική Επανάσταση και είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές παραδοσιακό προϊόν της Σύρου. Η χαλβαδόπιτα μοιάζει πίτα με γέμιση που έχει ελαστική κολλώδη υφή και φτιάχνετε με υλικά όπως ασπράδι αυγού, μέλι, ζάχαρη, γλυκόζη, άρωμα βανίλιας και ολόκληρα αμύγδαλα. Οι περισσότεροι λουκουμαδοποιοί της Σύρου φτιάχνουν και χαλβαδόπιτες, οπότε θα βρεις εύκολα στις βιοτεχνίες λουκουμιών ή στα καταστήματα με τοπικά προϊόντα στη Σύρο. Φυσικά, ακόμη και αν δεν προλάβεις να επισκεφθείς κάποιο τοπικό κατάστημα, αν φεύγεις με καράβι, μπορεί να συναντήσεις τους λεγόμενους καλαθατζήδες που πωλούν λουκούμια και χαλβαδόπιτες στους επιβάτες κατά την άφιξη και αναχώρηση των πλοίων από το λιμάνι.

Συριανό Λουκάνικο

Ακόμα ένα λαχταριστό παραδοσιακό προϊόν της Σύρου είναι το συριανό λουκάνικο. Παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας και φημίζεται για την ιδιαίτερη γεύση του, αλλά και για το άρωμά του που οφείλεται στην προσθήκη ντόπιου μάραθου. Θα το δοκιμάσεις σε μια πικάντικη εκδοχή ή αρωματισμένο με σκόρδο (σκορδολουκάνικο) και θα το βρεις σε κρεοπωλεία και καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα.

Λούζα

Η λούζα είναι ένα αλλαντικό που συναντάται σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και φτιάχνεται από κόντρα φιλέτο. Το κρέας παστώνεται σε θαλασσινό αλάτι, στη συνέχεια μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί με μείγμα από μαύρο πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο και κανέλα και τέλος αποξηραίνεται στον αέρα. Το συριανό λουκάνικο είναι και αυτό ένα παραδοσιακό προϊόν της Σύρου που μπορείς να βρεις σε κρεοπωλεία και καταστήματα που πωλούν τοπικά προϊόντα.

Τυρί Σαν Μιχάλη

Το τυρί Σαν Μιχάλη προέρχεται από το ομώνυμο χωριό στη βόρεια Σύρο και αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996. Είναι ένα σκληρό, κίτρινο τυρί που παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και θυμίζει την ιταλική παρμεζάνα με ελαφριά αρώματα φουντουκιού και ξηρών καρπών. Το τυρί Σαν Μιχάλη παρασκευάζεται από γάλα από αγελάδες που τρέφονται με βότανα στην κατά βάση άγονη περιοχή της Απάνω Μεριάς της Σύρου και ωριμάζει για 4 έως 8 μήνες. Σερβίρεται κυρίως ως επιτραπέζιο τυρί ή τριμμένο σε ζυμαρικά.

Γλυκιά Γραβιέρα

Η γραβιέρα παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα (με μικρή ποσότητα πρόβειου ή κατσικίσιου) σε περιορισμένες ποσότητες στη Σύρο και είναι διαθέσιμη μόνο ορισμένες εποχές του χρόνου. Παράγεται σύμφωνα με μια παραδοσιακή συνταγή, ωριμάζει σε βέλτιστες συνθήκες για τουλάχιστον τρεις μήνες (μερικές φορές έως και οκτώ μήνες) και φημίζεται για τη γλυκιά, βουτυράτη γεύση της και τις νότες ελαφρά καβουρδισμένων ξηρών καρπών.

Κοπανιστή

Ένα μαλακό, κρεμώδες τυρί με πικάντικη γεύση που παρασκευάζεται από 100% αγελαδινό γάλα και είναι άλλο ένα προϊόν ΠΟΠ των Κυκλάδων. Η Κοπανιστή που παρασκευάζεται στη Σύρο χρωστά τη γεύση κι την υφή της στα βότανα και τα φυτά που βόσκουν οι αγελάδες και στη διαδικασία ζύμωσης του τυριού. Αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό του ούζου και του τσίπουρου και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως πικάντικη σάλτσα σε σαλάτες.

Φρέσκια Μυζήθρα

Η μυζήθρα είναι ένα μαλακό λευκό τυρί που παρασκευάζεται από το ορό γάλακτος και αγελαδινό γάλα. Γνωστή για τη φρέσκια, κρεμώδη γεύση της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες ή να καταναλωθεί μόνη της με μέλι, ξηρούς καρπούς ή μαρμελάδες. Στη Σύρο θα βρεις Καλαθούνι Μυζήθρα σε ειδικό καλαθάκι και είναι έτοιμο για κατανάλωση.

Πετρωτά

Άλλο ένα μαλακό τυρί από παστεριωμένο πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα το οποίο πωλείται κεφαλάκια. Το όνομά του προέρχεται από τις πέτρες (πέτρες) που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για το άρμεγμα των κατσικιών. Είναι γνωστό για τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά και την ιδιαίτερη γεύση του.

Κάπαρη

Τα παραδοσιακά προϊόντα της Σύρου περιλαμβάνουν και ορισμένα πολύ ιδιαίτερα βότανα και αρωματικά, όπως η κάπαρη που φυτρώνει άγρια στους απότομους βράχους και την άγονη γη της περιοχής της Απάνω Μεριάς. Η κάπαρη της Σύρου διαθέτει μια ιδιαίτερη γεύση και υφή, καθώς επηρεάζεται από την ηλιοφάνεια και την ανομβρία του νησιού, αλλά και τη θαλασσινή αύρα. Η κάπαρη διατηρείται σε άλμη και χρησιμοποιείται σε σαλάτες, τουρσιά και σάλτσες. Επίσης έχει οφέλη για την υγεία, αφού περιλαμβάνει βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μπορείς να τη βρεις σε πολλά καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά προϊόντα στη Σύρο.

Μάραθος

Ο μάραθος είναι άφθονος στη Σύρο και χρησιμοποιείται σε πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ, είτε στη μορφή φύλλων και σπόρων, είτε στη μορφή πολτού. Οι σπόροι χρησιμοποιούνται κυρίως στα λουκάνικα, ενώ τα φύλλα αποτελούν το κύριο συστατικό της νόστιμης μαραθόπιτας.

Λιαστές ντομάτες

Τα νησιά των Κυκλάδων φημίζονται για την παραγωγή μιας ποικιλίας ντομάτας που είναι ιδιαίτερα νόστιμη όταν αποξηραίνεται στον ήλιο. Στη Σύρο οι λιαστές ντομάτες συντηρούνται σε βάζα με αλάτι. Λιαστές ντομάτες χρησιμοποιούνται σε διάφορες τοπικές λιχουδιές ενώ συνδυάζονται άψογα και με ένα ποτήρι ούζο.

Παστελαριές

Οι παστελαριές είναι αποξηραμένα σύκα με καρύδια και αποτελούν ιδανική επιλογή για ένα θρεπτικό σνακ. Τα σύκα κόβονται σε φέτες, πασπαλίζονται με καρύδια, σουσάμι και κανέλα και ψήνονται στο φούρνο. Στη συνέχεια τα πιέζουν μεταξύ τους για να φύγει ο αέρας και ανάμεσα βάζουν φύλλα δάφνης, γεγονός που τους προσδίδει αρωματική γεύση και βοηθά στη συντήρησή τους.

Θυμαρίσιο Μέλι

Το τοπικό μέλι παράγεται κυρίως από μέλισσες που τρέφονται με άγριο θυμάρι κάτι το οποίο του δίνει μια υπέροχη υφή και ένα λεπτό άρωμα. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, με κεχριμπαρένιο χρώμα και παράγεται σε μικρές ποσότητες.

Τσακιστές Ελιές

Οι τσακιστές ελιές της Σύρου είναι ακόμα ένα παραδοσιακό προϊόν που συντηρείται σε μάραθο και άλμη, δίνοντάς τους μια μοναδική, ελαφρώς πικρή γεύση. Αποτελούν το απόλυτο συνοδευτικό ενός μεζέ, σερβιρισμένες με λίγο τοπικό τσίπουρο ή ούζο.

Βότανα και άλλα προϊόντα

Τα νησιά των Κυκλάδων είναι γνωστά για την ποικιλία των βοτάνων που παράγουν χάρη στο μοναδικό μικροκλίμα (ξηρές συνθήκες, έντονο αιγαιοπελαγίτικο φως, θαλασσινή αύρα). Στη Σύρο θα βρεις μικρούς παραγωγούς που καλλιεργούν βιολογικά βότανα όπως ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο κ.ά. Η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η αποξήρανση και η συσκευασία γίνονται με παραδοσιακό τρόπο. Ένα άλλο βιολογικό προϊόν που καλλιεργείται στη Σύρο είναι το κρίταμο.

Πού θα βρεις τοπικά προϊόντα

  • Λειβαδάρας, Ερμούπολη (λουκούμια και χαλβαδόπιτες)
  • Συκούτρης, Ερμούπολη (λουκούμια και χαλβαδόπιτες)
  • Κορρές, Ερμούπολη (λουκούμια και χαλβαδόπιτες)
  • Κανακάρης, Ερμούπολη (λουκούμια και χαλβαδόπιτες)
  • Δεναξάς, Ερμούπολη (λουκούμια και χαλβαδόπιτες)
  • Ζωζεφίνος, Μάννα (Σαν Μιχάλη και άλλα τυριά)
  • Tyrosyra, Βήσσας (Σαν Μιχάλη και άλλα τυριά)
  • Πρέκας, Ερμούπολη (διάφορα τοπικά προϊόντα από τη Σύρο)
  • Βλάμης Φρούτα και Λαχανικά (προϊόντα όπως κάπαρη που διατίθενται στα τοπικά καταστήματα)
  • Organic Beez, Φοίνικας (μέλι)
  • Meli Syros, Ποσειδωνία (μέλι)
  • Promithion, Φοίνικας (κρίταμο)
  • Cyclades Organics, Τάλαντα (βότανα)
  • Arom, Ερμούπολη (μαρμελάδες)
  • Ζάχαρη και Αλάτι , Ερμούπολη (διάφορα τοπικά προϊόντα)
  • Dellagrazia Oil, Μέγας Γιαλός (ελαιόλαδο)
  • Syra Beer