:

Ο καιρός στην Σύρο είναι:

°C

ΣΥΡΙΑΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Ανακαλύπτοντας τη γαστρονομία της Σύρου, τα τοπικά φαγητά και τα τοπικά προϊόντα του νησιού, είναι σα να ταξιδεύεις στο χρόνο, με όλη την ιστορία και τις απίστευτες αντιθέσεις του νησιού να αντικατοπτρίζονται στα τοπικά προϊόντα, τις γεύσεις και τα αρώματα που απολαμβάνουμε σήμερα.

Πάμε να δούμε πρώτα την ιστορία της γαστρονομίας της Σύρου… Οι πρόσφυγες από τη Χίο που βρήκαν καταφύγιο στη Σύρο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ήταν αυτοί που γνώρισαν για πρώτη φορά τα λουκούμια στους ντόπιους, όπως και οι Έλληνες πρόσφυγες από τη Σμύρνη έφεραν μαζί τους μπαχαρικά και άλλες λιχουδιές που είχαν γίνει μέρος της κουζίνας τους μέσω του εμπορίου με την Ανατολή. Αυτές οι γεύσεις ήρθαν να εναρμονιστούν με την καθημερινή διατροφή των συριανών, βασισμένη σε απλά, εποχιακά προϊόντα.

Με την πάροδο του χρόνου, προέκυψε η πλούσια γαστρονομία της Σύρου: μια μοναδική κουζίνα που συνδυάζει εκλεπτυσμένες γεύσεις και λεπτά αρώματα με τις υγιεινές μεσογειακές γεύσεις των εποχιακών φρούτων και λαχανικών, καθώς και τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα των ντόπιων κτηνοτρόφων.

Αργότερα οι επιμέρους κοινότητες του νησιού πρόσθεσαν τις δικές τους πινελιές, όπως οι μοναχοί Καπουτσίνοι που εισήγαγαν τα φραγκόσυκα. Οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες των τοπικών σπεσιαλιτέ στη Σύρο εξακολουθούν να παράγονται από τους τοπικούς αγρότες. Πάντως το κύριο συστατικό σε κάθε φαγητό και ποτό της Σύρου εξακολουθεί να είναι το μεράκι των ντόπιων, οι οποίοι έχουν διατηρήσει πανάρχαιες συνταγές και δεν απολαμβάνουν τίποτα περισσότερο από το να τις μοιράζονται μαζί σου.

Τα κορυφαία τοπικά προϊόντα της Σύρου

  • Λουκούμια: Το διασημότερο προϊόν της Σύρου με γεύσεις όπως μαστίχα, περγαμόντο, τριαντάφυλλο, αμύγδαλο, φιστίκι, καρύδι και άλλες, πάντα πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. Ένα πολύ αγαπημένο δώρο για όσους επιστρέφουν από τη Σύρο.
  • Χαλβαδόπιτα: Το δεύτερο διασημότερο προϊόν της Σύρου μοιάζει πίτα με γέμιση που έχει ελαστική υφή και αποτελείται από ασπράδι αυγού, μέλι, ζάχαρη, γλυκόζη, άρωμα βανίλιας και ολόκληρα αμύγδαλα. Ακόμα μια γεύση που προέρχεται από τη Μικρά Ασία και την έφεραν μετανάστες από τη Χίο.
  • Τοπικά λουκάνικα: Φτιαγμένα με χοιρινό κρέας και μάραθο και μερικές φορές «καρυκευμένα» με σκόρδο (σκορδολουκάνικα).
  • Λούζα: Κόντρα φιλέτο, παστώνεται σε θαλασσινό αλάτι και μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί και μείγμα μπαχαρικών (μαύρο πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλο και κανέλα) πριν αποξηρανθεί στον αέρα και σερβίρεται σε λεπτές φέτες.
  • Τυριά: Από τα τοπικά τυριά ξεχωρίζουν το ΠΟΠ Σαν Μιχάλη (σκληρό κίτρινο τυρί), η γλυκιά γραβιέρα (ωριμάζει για τρεις μήνες), η κοπανιστή (μαλακή και πικάντικη) και η φρέσκια μυζήθρα (μαλακή και λευκή).
  • Παστελαριές: Αποξηραμένα σύκα με καρύδια, σουσάμι και κανέλα, ψήνονται για λίγο και τρώγονται ως σνακ.

Άλλα τοπικά προϊόντα που πρωταγωνιστούν στη γαστρονομία της Σύρου είναι η  κάπαρη, ο μάραθος, οι λιαστές ντομάτες, οι τσακιστές ελιές, τα τοπικά βότανα, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες.

Μάθε περισσότερα για τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της Σύρου

Τοπικά πιάτα

Εκτός από όλα τα κλασικά ελληνικά πιάτα, υπάρχουν πολλά τοπικά πιάτα που αξίζει να δοκιμάσεις στη Σύρο:

  • Καπαροσαλάτα & μαϊντανοσαλάτα, τα οποία είναι ντιπ που σερβίρονται ως ορεκτικά.
  • Μελωμένες μελιτζάνες: Μελιτζάνα που η γλυκύτητά της προέρχεται από μια σάλτσα ντομάτας που μαγειρεύεται αργά.
  • Κοκκινιστά καράβολα: Σαλιγκάρια σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με φασκόμηλο.
  • Λαχανοντολμάδες με σταφίδες
  • Μαραθόπιτα
  • Μελετίνια (γλυκές τυρόπιτες, πασπαλισμένες με κανέλα)
  • Φαγητά της Σύρου με κρέας:
    • Σίσυρα (χοιρινό κρέας αργομαγειρεμένο)
    • Κρέας αργομαγειρεμένο με κυδώνι
    • Κοκκινιστό φλινγκούνι (συκωταριά)
  • Φαγητά της Σύρου με θαλασσινά:
    • Φρέσκα ψάρια με αποξηραμένη κάπαρη
    • Αετόπιτα (πίτα με ψάρι και λαχανικά)
    • Αθερινοπίτα
    • Χταποδοκεφτέδες

Τοπικό κρασί

Εκτός από το να απολαύσεις τοπικό κρασί με το γεύμα σου, μπορείς να μάθεις περισσότερα για την παραγωγή κρασιού στη Σύρο με μια επίσκεψη σε αμπελώνα. Υπάρχουν στο νησί αρκετά οινοποιεία που προσφέρουν γευσιγνωσία κρασιού και ξεναγήσεις στον αμπελώνα. Εδώ θα γνωρίσεις γνωστές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών καθώς και κυκλαδίτικες ποικιλίες (όπως η Μονεμβασιά, η Μανδηλαριά και το Φωκιανό, καθώς και το Σεριφιώτικο, το οποίο – παρά το γεγονός ότι πήρε το όνομά του από το γειτονικό νησί της Σερίφου – είναι ενδημικό στη Σύρο και από αυτό παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού κρασιού). Αν επισκεφθείς έναν αμπελώνα στην Απάνω Μεριά στα βόρεια του νησιού, θα δεις νοικοκυρεμένες πεζούλες με αμπέλια σε μια περιοχή που η οινοκαλλιέργεια μετρά αιώνες.  Όμως αμπελοκαλλιέργειες υπάρχουν και  στο νότιο τμήμα του νησιού σε περιοχές όπως το Περδίκι, το Παρακόπι και ο Πάγος.

Μάθε περισσότερα για τη γευσιγνωσία κρασιού στη Σύρο

Οινοποιεία που προσφέρουν γευσιγνωσία και περιηγήσεις σε αμπελώνες:

* συμπεριλαμβανομένης της απόστασης από την Ερμούπολη

 

Άλλα ποτά

Αν θέλεις να γνωρίσεις και τα αποστάγματα της Σύρου, το αποστακτήριο Μακρυνιώτη στη Βάρη είναι ένα μικρό ποτοποιείο που προσφέρει εμπειρίες γευσιγνωσίας. Εκτός από ούζο και τσίπουρο, παράγει παλαιωμένο τσίπουρο (που αποθηκεύεται σε δρύινα βαρέλια για τουλάχιστον ένα χρόνο) και διπλά αποσταγμένο τσίπουρο με τοπικά βότανα και μπαχαρικά, καθώς και απόσταγμα από φρέσκο σύκο και λικέρ μαστίχα (που παρασκευάζεται με μαστίχα από τη Χίο). Τέλος, η Syra είναι μια μικροζυθοποιία στην Αζόλιμνο που παρασκευάζει μια ποικιλία από χειροποίητες μπύρες (lagers, ales και weisses).